Žledna ujma, s katero smo se spopadali v februarju, je sedaj v gozdovih v vsej razsežnosti razkrila svoje posledice: podrto drevje, polomljene veje in polomljene vrhove dreves. V vsaki slabi stvari pa je tudi nekaj dobrega in tako je tudi pri tej naravni katastrofi. Tisti, ki se ukvarjajo s permakulturnim kmetovanjem, so takoj predlagali, da je polomljeno vejevje odlično za gradnjo visokih gred. Osnova visokih gred je namreč les.
Pomlad, ki kliče k delu na vrtu, pred vrtićkarje postavlja nov izziv: spremeniti obstoječe grede v visoke.
Kadar pečemo v pečici "problematično" hrano, se nam na posodi maščoba prav rada zoprno zapeče. Drgnjenje z navadno gobico in čistilom za pomivanje posode pa ne pomaga. V tej posodi na fotografiji, so se ob pečenju rib v pečici, naredili takšni trdovratni madeži.
Kaj narediti, da odstranimo trdovratne madeže s posode?
Vabimo vas, da delite dobre ideje z nami. Pošljete jih lahko na e-naslovmaja.cebulj@gmail.com
Pri pripravi jetrc velja, da jih moramo zelo na kratko prepražiti in osoliti ob koncu praženja, sicer so trda. Če jetrca narežemo natanke rezine in jih povaljamo v moki ter nato pražimo dlje časa, bodo kljub daljšemu času praženja, ostala presenetljivo mehka.
Mesne rulade z različnimi nadevi in pripravljene v okusnih omakah so vabljiva kulinarična dobrota. Le spenjanje z zobotrebci, še bolj pa njihovo odstranjevanje iz že pripravljenih rulad, je precej zoprno. Temu se lahko izognemo na zelo preprost način.
Namesto zobotrebcev, s katerimi spnemo puranje (ali druge) rulade, lahko uporabimo alufolijo. Naredimo rulado in jih zavijete v alufolijo kot "bonbon". Rulade skupaj z alufolijo v ponvi nekoliko popečemo in jih nato odvijemo.
Vnos maščob v telo lahko zmanjšamo tudi tako, da se pri zajtrku odpovemo maslu ali margarini, ki ju mažemo na kruh. Oboje vsebuje kar precej kalorij, čajna žlićka masla bo izdatna s 150 kalorijami. Namesto omenjenih maščob, si namažemo pusto skuto ali sveži sir. Okusna je brez vsega, odlično pa se kombinira tudi z marmelado ali medom. Prav tako si lahko omislimo pusto skuto tudi za malico, namesto sendviča s ..., pojemo sendvič s pusto skuto in rezinami svežega paradižnika.
Črevesni virusi so v tem času vedno bolj nadležni in predvsem veliko šolarjev in zaposlenih zaradi njih ostaja doma. Virusi telo izčrpavajo z bruhanjem, drisko, močnimi krči, povišano temperaturo in slabim počutjem. Prenos virusov je žal zelo enostaven: okužimo se z rokami, ko se dotikamo okuženih predelov, pa tudi preko zraka, ki ga vdihnemo nad okuženimi izločki. Za vse, ki delajo v javnih ustanovah, kjer je možnost okužbe še večja, je priporočljivo razkuževanje z gelom in temeljito umivanje rok ter kontrola nad gibi rok, ko se pogosto dotikamo obraza.
V lekarnah je možno kupiti Sikapur, gel za želodec in črevesje, ki blaži tudi tovrstne tegobe. Silicijev gel raztopimo tri do petkrat dnevno v 2 dcl čaja ali vode in ga popijemo. Strupnine se bodo učinkoviteje izločale iz našega prebavnega trakta in gel nam bo vsaj nekoliko olajšal težave. Črevesna viroza nas lahko muči tudi 5 dni in še kakšen dan več. Ker smo kužni vse dni, je dobro, da ostanemo doma.
Ojoj, kravato smo popackali z bučnim oljem. Pravzaprav nič hudega, če vemo, da bo sonce čez nekaj dni odstranilo madež. Oblačila, čevlje, prt ali karkoli smo umazali z bučnim oljem, damo na sončno mesto in čez nekaj dni bo madež čudežno izginil. Preverjeno! Sonce bo učinkovito tudi pri odstranjevanju madežev korenja, paradižnika, gozdnih sadežev in podobnem. Nekateri madež pred izpostavitvijo soncu namočijo še v mleko. Ker mora sonce delovati kar nekaj dni, velja previdnost pri pisanih oblačilih, da barve izpostavljene soncu, ne zbledijo.
Katerih je deset najkoristnejših snovi, ki varujejo naš organizem pred prostimi radikali, "hudobnimi celicami", ki škodujejo našemu zdravju. Dobro jih je poznati in vključiti v našo prehrano, ker nas obvarujejo pred nekaterimi boleznimi, med katerimi je potrebno izpostaviti bolezni srca in ožilja ter rak.
Če je v starih čas bil kruh "svetinja", ga je v sodobnejših pristalo veliko v smeteh. Kriza ima tudi dobre strani: v primeru hrane v tem, da jo porabljamo in kupujemo bolj racionalno. Tako lahko tudi nekaj dni star kruh uporabimo za pripravo jedi, ki ji v Srbiji rečejo popara. Velja, da je to jed za vse, ki cenijo kruh in ga ne zavržejo. Recepti za pripravo popare se nekoliko razlikujejo med seboj in enega izmed njih smo že ponudili v pokušino(tukaj)
Tokrat ponujamo poparo kot racionalno zamisel za poceni kosilo. Zaradi kruha in sira je nasitna, s koščkom prekajenega že kulinarično izboljšana, s solato kot dodatkom, pa lahko samostojna jed za malico ali kosilo.
Vsakodnevni stres, ki ga morda podcenjujemo in odrivamo na stran, močno škoduje našemu organizmu. Poleg različnih tablet, ki nam jih predpisujejo zdravniki, mi pa z njihovimi nakupi pridno polnimo blagajno farmacevtski industriji, obstajajo prava domača in naravna zdravila, kot je na primer lipov čaj.
Jesensko-zimski čas je žal tudi čas prehladov in viroz in tudi tukaj nam lahko pomaga lipov čaj.
Prihranite denar in namesto dragih zdravil uporabite dobre domače preizkušene pripravke.
Vsesplošno stiskanje pasu prinaša razmislek o tem, kako z vedno manjšimi prihodki preživeti in kje poiskati notranje rezerve, da lahko še kaj privarčujemo.Strošek za prehrano je v družinskem proračunu kar precejšen strošek in pri tem je dobrodošel kakšen namig za kosilo, ki bo okusno, pa zanj ne bo potrebno seči globoko v žep. Občasno bomo ponudili idejo za poceni kosilo.
Tokrat bo poceni kosilo sestavljeno iz paniranih ribjih palčk, ki jih kupimo že pripravljene in iz krompirjeve solate. Tudi kakšen puding se bo prilegel za sladico.
Stroški tega kosila za tri osebe ne bi smeli preseči skupno 5 evrov.
Veliko nas je, ki radi pozabimo, kako pomembno je zadržati zdrave in čvrste kosti. Leta naredijo svoje in možnost poškodb in deformacij je vedno večja. Za preprečitev komplikacij naredimo nekaj zase …