Polstenje se opredeljuje kot vezava še neobdelanih živalskih vlaken, ki se drgnejo, tkejo, pletejo in nato polstijo s pomoÄjo igle ali valjanja. Sliši se komplicirano, pa ni.
Pri polstenju so tri osnovne tehnike, ki jih lahko med seboj kombiniramo.
Za polstenje volne s pomoÄjo vode potrebujemo volno v obliki vlaken, ki jo dobimo v trgovinah s hobi programom. S pomoÄjo vode, naravnega mila in temperature ter drgnjenja volne, dobi volna povsem drugaÄno obliko. Vlakna se med seboj povežejo in pod našimi rokami nastaja kompakten izdelek. Vodo potrebujemo zato, ker voda povzroÄi, da se povrhnjica volnenega vlakna odpre in s tem nastane možnost, da se vlakna prepletajo med seboj in s tem polstijo (filcajo). Temperatura vode naj bo prijetna za roke, pomaga pa za lažje odpiranje ovojnice vlaken. Milo pri polstenju ni nujno potrebno, je pa dobrodošlo, ker pospeši odpiranje ovojnice in s tem se pospeši tudi polstenje. PreveÄ mila ima nasproten uÄinek, vlakna se ne povezujejo, ampak drsijo eno mimo druge. PriporoÄjivo je oljÄno milo, ki je tudi rokam prijazno. Namesto mila lahko kupimo pospeševalce polstenja. Gre za kapljice iz naravnih sestavin, ki jih v majhnih koliÄinah dodamo vodi. Polstenje je nekajkrat hitrejše.