Proti sredini aprila bodo na vrtovih iz pešÄenih gred pokukali prvi šparglji. Na prvi pridelek špargljev moramo Äakati kar tri leta, potem pa nam rodijo do 12 let, ko se rastlina iztroši. Šparglji v kulinariki pri nas še niso pogosto uporabljena zelenjava, medtem ko imajo na zahodu daljšo kulinariÄno tradicijo. Je pa tudi res, da spadajo šparglji med dražjo zelenjavo. Zanimivo je, da so prehodili pot od plevela do cenjene delikatese. Izbran okus špargljev so cenili že stari EgipÄani, pa Kitajci 4000 let pr. n. š. . Tradicija se je preko starih Grkov in Rimljanov ... nadaljevala vse do danes.
http://diabetesdietdialogue.files.wordpress.com
Šparglji so beli in zeleni, lahko tudi vijoliÄasti. Äe rasejo pod obogateno mivko so beli, ko pokukajo ven pa zeleni ali vijoliÄasti, odvisno od sorte. Bogati so z vitamini A, B, C in E. V zdravilstvu jim priznavajo uÄinek poveÄanega delovanja ledvic in izloÄanja seÄa iz telesa. Kilogram kuhanih špargljev ima 130 kalorij, zato so šparglji velikokrat na dietetnih jedilnikih. Varljive postanejo kalorije, ko dodamo k špargljem še izvrstne omake na bazi sira, majoneze, jajc in podobnih kaloriÄnih dobrot.
ŠPARGLJEV KOKTAJL S SADJEM
Potrebujemo: 600 g belih kuhanih špargljev, 200 g jagod, nekaj kolutov ananasa, lahko iz konzerve, 200 ml nestolÄene sladke smetane, sol, poper, malo sladkorja, 4 Äajne žliÄke paradižnikovega keÄapa, 2 Äajni žliÄki vinjaka, nekaj lepih solatnih listov za dekoracijo
Priprava: Šparglje narežemo na košÄke, prav tako jagode in ananas. Smetani dodamo zaÄimbe, keÄap in vinjak. Primerne kozarce obložimo s solatnimi listi, dodamo mešanico špargljev in sadja in prelijemo z dresingom. Ponudimo s hrustljavo bageto.
Vir: Spargel, leicht &köstlich (Die besten Rezepte), 2005, Compact Verlag München.