Najverjetneje ste tudi vi pri tujih veletrgovcih v Sloveniji v ponudbi opazili zelene banane za kuhanje. Po velikosti so nekoliko večje od nam poznanih banan, po izgledu pa ničkaj posebno simpatične, saj so zelene in delno potemnjene. Ob novostih, ki se pojavljajo na naših prodajnih policah, se pojavlja kulinarična radovednost, kako takšne banane pripraviti. Do receptov pravzaprav sploh ni enostavno priti. Nekaj pa smo le ugotovili.
http://image.mabulle.com
Banan je okoli 100 različnih vrst in ena izmed njih se imenujejo plantain banane in so imenitne za kuhanje. Banane rasejo v 107 deželah. Prvotno izvirajo iz JV azijske celine, od koder so jih prenesli v Afriko in drugam. Na ameriško celino so jih npr. prinesli Španci iz Kanarskih otokov. Posebej so banane pečene na maslu priljubljene v Maleziji, Singapurju in Indoneziji.
Banane vsebujejo vitamina A in C, mineralne snovi kot fosfor, železo, magnezij, mangan, sladkor in balastne snovi. 100 g banan ima 90 kalorij.
Nikar pri bananah sorte plantain, ki jih imenujejo tudi jamajške banane ali banane za kuhanje ne pričakujte enakega sladkastega okusa kot pri rumenih bananah, ki smo jih vajeni. Ta vrsta banan ima manj sladkorja in več škroba in jih pogosto uporabljajo v zahodnoindijski in afriški kuhinji. Meso teh banan uporabimo kot nadomestek krompirja.
Načini uporabe:
-banane z lupino vred pečemo na žaru, dokler ne počrnijo
-banane olupimo, jih tanko narežemo in ocvremo kot čips v olju
-banano z lupino vred ali olupljeno skuhamo v vodi in ponudimo kot prilogo k zelenjavi in mesu
-banane lahko pretlačimo in jih uporabimo kot npr. sestavino narastkov
-v kolikor se zgodi, da nam banane porumenijo, jih uporabimo za sladice, ker postanejo bolj sladke
http://www.recipelink.com
BANANE ZA KUHANJE »PO KUBANSKO«
Sestavine:
skodelica narezane svinjine in skodelica narezane govedine, malo rozin, 2 stisnjena stroka česna, srednje velika narezana čebula, zrel olupljen in narezan paradižnik, 4 banane za kuhanje, sol, poper, olje za pečenje, kuhan riž, pečena jajčka
Priprava:
Banane olupimo, jih razpolovimo in prerežemo po dolgem. Ocvremo jih na olju. Banane vzamemo iz olja in shranimo. Nato olju dodamo česen in čebulo in prepražimo dokler ne postekleni. Dodamo paradižnik in meso. Kuhamo dokler se meso ne zmehča, nato dodamo rozine in še dodatno kuhamo nadaljnjih 5 minut.
Na krožnik damo kuhan riž in ga prelijemo z mesno omako. Robove krožnika aranžiramo z ocvrtimi bananami. Tik preden damo na mizo, spečemo še jajčka na oko in jih dodamo na jed.
Nekaj idej za pripravo banan vrste plantain in sladkejših saba banan najdete tudi na naslednjih povezavah: