Izbira tropskega sadja je pri nas pestra in ob jabolkih, hruškah, jagodah ... je pestro postaviti na mizo tudi kakšen mango, papajo, volčjo češnjo ali karambolo. Res je, da smo ob kakšnem novem sadežu nevešči njegove uporabe in radovedni, kaj lahko s sadežem naredimo.
Karambola zaradi nenavadne in simpatične lampijonasto-zvezdnate oblike po izgledu izstopa med sadeži. Že vpadljiva rumena barva in voskasta zunanjost, poleg že omenjene oblike, pritegneta pogled.
csurtus.blog.hu
Samorodno sadež prihaja iz Indonezije in Moluških otokov. Ob vitaminu C vsebuje še kalij, niacin in fosfor. Jemo ga z lupino vred. 100 g sadeža vsebuje borih 50 kcal.
Zvezdasta oblika sadeža kar kliče k temu, da ga uporabimo za dekoriranje. Po širini ga narežemo na kolute in dekoriramo k raznim jedem. Sadež je sladkasto-kiselkastega okusa in je dober v sadnih solatah, kuhan kot džem ali v sladkornem sirupu. Prihaja sezona pečenja na žaru, zato predlagamo sledeči recept.
Priprava: sadje narežemo na primerno velike kose, karambolo tako, da ohrani zvezdasto obliko. Izmenično jih nanizamo na nabodalo, zmes damo metine liste. Aluminijasto folijo potresemo z muškatnim oreščkom in nanjo damo nabodala. Pečemo v pečici ali na roštilju in nabodala nekajkrat obrnemo. Postrežemo k mesu ali kot poobedek.