Jabolka v haljici prihajajo iz babičine skrinje receptov in nas nostalgično spomnijo na otroštvo ter vonj babičine kuhinje.
Tokratni recept smo nekoliko spremenili in namesto gladke moke, uporabili riževo moko. Zmesi smo dodali še kokosove kosmiče. Mmmm, tudi takšna jabolka v haljici so zelo okusna.
Kako pripravimo jabolka v haljici z riževo moko in kokosovimi kosmiči?
Pecivo iz riževe moke je zelo rahlo in ima zanimivo "teksturo", ko ga jemo. V ustih deluje kot da je zelo zelo fino zrnato. Sicer pa za riževo moko velja, da je brez glutena in jo zato lahko jedo tisti, ki imajo celiakijo. Je zelo bogata z beljakovinami, pa tudi z železom, kalcijem in vitaminom B. Poiskali smo recept, v katerem je uporabljena še čokolada in pecivo z riževo moko je zanimiva popestritev v naši kulinariki. Je pa res, da je riževa moka precej dražja od pšenične. Včasih pa le velja poskusiti nekaj drugačnega.
Originalno ime brazilskega peciva je Bolo Toalha Felpudo in je v Braziliji zelo priljubljeno pecivo. Za brazilska peciva pravijo, da so zelo enostavna za pripravo, zato jih pečejo in se z njimi sladkajo že kar za zajtrk. Koščke peciva tudi aranžirajo in poklanjajo. Pri pripravi tega brazilskega peciva uporabimo kokosovo mleko in nato še preliv, ki vsebuje kokosove kosmiče. Kot že napisano: enostavno pecivo za pripravo in okusno za razvajanje brbončič.Mi smo samoiniciativno k receptu dodali še čokoladni preliv na osnovi kokosove masti.
Če ni veliko časa, pa si želimo pojesti kos dobrega peciva, in so doma na voljo jabolka, potem bo ta hitri recept ta pravi. Sestavine zelo hitro zmešamo, jabolka z lupinami vred narežemo le na krhlje, pa tudi peče se ne prav dolgo.
Domači kakiji so v kleti dodobra dozoreli in treba jih je porabiti. Običajno jih je preveč, da bi jih vse pojedli sveže, zato ponujamo recept za pecivo iz belega sira in kakijev. Osnova je narejena iz albert keksov, vrhnji del pa je izjemno sočen. Ker pecivo ne vsebuje moke, le pšenični zdrob in prašek vanili pudinga, je po okusu nekoliko drugačno. Za ljubitelje sočnega peciva, zelo okusno.
Rezultat tega recepta je več kot dober božični kolač, ki bo dopolnil klasično kulinarično ponudbo s potico, ki na mizi seveda na sme manjkati. Okus kolača kar kliče še k dodatni improvizaciji, saj se ga da odlično kombinirati ne le s smetano, marveč z vinskim šodojem ali vanilijevo kremo ali s kakšnim drugim prelivom. Prava pregreha vredna greha.
Kako pripravimo božični kolač z višnjami, božičnimi začimbami in staljeno čokolado?
Po komentarjih ljubiteljev slaščic na forumih, je to pecivo mnogim med najljubšimi. Predstavljajo ga kot enostavno pecivo, ki ga hiro pripravimo. S prvim se kar strinjamo, z drugim ne povsem, ker nekaj časa priprava tega peciva le terja. Se pa popolnoma strinjamo, da je izjemno dobro. Osnovno verzijo, ki jo najdete tudi na spletu, smo nekoliko "obogatili" in priredili. Zagotovo gre za recept, ki ga je treba preizkusiti.
Ime peciva je kar provokativno in bi ga bilo bolje razumeti v smislu jabolčnega peciva, ki ga pripravimo zelo na hitro. Ko poznamo sestavine, ga lahko kljub lupljenju jabolk, pripravimo v 15 minutah. Sledi še 40 minut pečenja in pecivo je gotovo. V času, ko je veliko jabolk, ali pa je nekatere vrste jabolk treba hitro pojesti, ker pričnejo gniti, pride ta recept prav. Še posebej, če nimamo veliko časa za peko peciva.
Kako pripravimo jabolčno pecivo po hitrem postopku?
Obilna letina sliv nas "prisili" poiskati raznoliko paleto receptov od slivove juhe, preko raznih peciv do marmelade. Med mnoštvom receptov za slivova peciva smo izbrali recept, pri katerem so slive nadev, ki ga predhodno skuhamo. Pecivo je vredno pohvale in sladokuscem nudi še možnosti različnih kombinacij z dodatki sladoleda, smetane, vanilijeve kreme ...
Pecivo je enostavno za pripravo in tudi dokaj hitro pripravljeno. Pri slivah je pač tako, da koščičenje zahteva svoj čas.
Res je, da je ajdova torta z brusničnim kompotom zaradi sestavin nekaj posebnega, ne moremo pa reči, da sodi med cenovno ugodne sladice. Ajdova moka, brusnični kompot, sladka smetana so slastne sestavine, a imajo svojo ceno. Torta ni zahtevna za pripravo, je pa treba predvideti kar nekaj ur za strjevanje kreme.
Namesto brusničnega kompota se lahko odločimo tudi za rdeči ribez.
Domači čokoladni bonboni! Mmmmm, to je pa nekaj posebnega in za ljubitelje marcipana pregrešna dobrota. Priprava bonbonov je zelo enostavna in hitra. Nekaj bonbonov smo pripravili s pomočjo silikonskega modela, nekaj pa brez njega. K čokoladnemu oblivu smo dodali kokosovo mast, kar se je izkazalo kot odlična rešitev, boljša od margarine kot dodatka. Namesto marcipana bi lahko uporabili tudi suho sadje in ga pomočili v čokoladno maso. Lepo dekorirani so lahko tudi sladko presenečenje za obdarovanca ali obdarovanko.
Kako pripravimo domače čokoladne bonbone?
Slive so sedaj dostopne že skoraj v vseh letnih časih. Še na pragu zime jih lahko kupimo v trgovinah. Ker je čas zlato, smo si olajšali pripravo peciva s kupljenim krhkim testom. Največ časa vzame koščičenje sliv, vse ostale sestavine pa hitro zmešamo. Še okoli 30 minut pečenja in pecivo je gotovo.
Kako hitro pripravimo slivovo pecivo s kislo smetano?