Ah, prekrasna sezona svežih jagod, ki nam nudijo številne načine slastno pripravljenih sladic. Iz vanilin pudinga, jajčk in jagod lahko hitro in enostavno pripravimo okusno kremo za sladkosnede. Če je vse skupaj "premalo kalorično", povrhu jagodno kremo dekoriramo še s sladko smetano.
Če vam ni do peke, pa bi želeli na mizo postaviti kaj sladkega in morda sadnega, so kroglice iz posušenih marelic ali posušenih sliv s slastnimi dodatki, prava izbira za sladkosnede. Lahko jih pripravimo tako, da uporabimo zgolj naravne sestavine. Kroglice pripravimo dan prej, preden jih želimo ponuditi, da pridobijo na intenzivnosti okusa.
Potrebujemo:
- 250 g posušenih marelic ali posušenih sliv
- 100 g mletih lešnikov (lahko tudi mandljev)
- agavin ali javorjev sirup ali trsni sladkor
- malo ruma
- pol žličke cimeta v prahu
- malo naribane limonine lupine
- kokosovo moko
Se vam je že zgodilo, da se je obisk napovedal na vrat na nos. Kaj dati na mizo, če je nedelja popoldan, hladilnik pa skoraj prazen. Če se ob pudingu in mleku, kar ponavadi najdemo v shrambi, staknejo še masleni keksi in smetana, smo na dobri poti. Pudingovo pecivo s keksi se ne peče, le kuha in že zato je enostavno za pripravo. Ne na koncu, je tudi zelo slastno.
Potrebujemo:
- 1,5 l mleka
- 2 vanili in 2 čokoladna pudinga
- (rjavi) sladkor
- malo ruma, po želji
- masleni keksi
- sladka smetana, količina je odvisna od velikosti modela in debeline plasti, ki jo želite
- 1 vanilin sladkor
- kakav v prahu
Jogurtovo pecivo je zelo preprosto narediti, se vedno posreči, na njegov račun lahko porabimo sezonsko sadje in je slastnega okusa. Tokrat smo nekatere sestavine nekoliko spremenili, nekatere tudi dodali in uspelo je zares okusno pecivo. Za merico vseh sestavin, zmeraj uporabimo jogurtov lonček. Poskusite tudi vi, všeč vam bo.
Se pripravljate na rojstnodnevno zabavo vašega otroka v vrtcu ali doma?
Kako domiselno presenetiti male sladkosnedneže? Na tak dan jim vendarle pogledamo skozi prste in se lahko sladkajo s pregrešnimi sladkarijami.
V vrtec ni dovoljeno prinesti doma pripravljenega peciva, čeprav si mnogi otroci želijo skupaj s starši pripraviti svojo rojstnodnevno pojedino. Kako zadostiti, da bosta volk sit in koza cela? Naš nasvet se glasi: poigrajte se in pisano okrasite Dickmannse. Vaš otrok in vsi povabljeni otroci bodo navdušeni nad sladkimi pisanimi "debeluščki".
Beli čokoladni preliv stopimo nad paro in vanj na hitro potopimo vrhnji del Dickmannsov.
Nato jih poljubno okrasimo.Za okraske smo uporabili majhne smartije, pisane mrvice, žele bonbone in kakavove kroglice iz kosmičev.
za biskvitno osnovo: 6 žličk masla, 200 g zdrobljenih čokoladnih graham biskvitov za kremo: ena in pol žličke prahu zelenega čaja, 250 g skute, 150 ml kisle smetane, 3 žlice mrzle vode, 2 žlici želatine v prahu, 2 jajci - rumenjake ločimo od beljakov, 125 g sladkorja v prahu dekoracija: 200 ml sladke smetane, vrečka vanilin sladkorja, listi mete
3 rumenjaki, 250 g kokosa, 120 g naribane čokolade, 100 g mletih orehov ali lešnikov ali mandeljnov, 3 beljaki, 100 g sladkorja v prahu, še enkrat 100g sladkorja v prahu za valjanje kruhkov, 1 vanilin sladkor
Recept je iz vzhodno karibskega otočka St. Lucia, kjer se v bližini potepa tudi Filip, ki nam piše potopise. Ta tropski otoček je bil v letu 2006/2007 izbran kot najbolj priljubljena destinacija za poročna potovanja.
Sedaj že vemo, da nam mojster Ivan postreže tudi z imenitnimi recepti. Sam pravi, da je ta recept med vsemi, ki jih ima, najboljši. Ker se bliža čas božične peke, ponujamo nekaj slastnega na izbiro.
Anekdota za začetek: kako sem si s tem pecivom zapravila sestričnino prijaznost.
Moja sestrična je na moje pekovske kulinarične sposobnosti zmeraj gledala nekoliko zviška.
Kadarkoli smo pri nas praznovali rojstni dan, je zmeraj prinesla s seboj doma spečeno pecivo,
da bo kaj pametnega za posladek na mizi. Do usodnega dne, ko sem se opogumila in na mizo
postavila konkurenčno pecivo. Pecivo, dobro za umret. Vtis je bil popoln, posledice pa tudi.
Nikoli več nam ni prinesla peciva, ob njenih rojstnih dnevih pa dobimo puding za poobedek.
Ob priliki jo moram spomniti, da sem ji vendar dala recept za to pecivo..
Zatorej, previdno s postrežbo te dobrote. Fotografija je iz foruma spletne strani Vjenčanje snova.
Že stari rimski pesniki so opevali slastnost jagod. Danes traja prodaja jagod v supermarketih celo leto. Na naših vrtovih in slovenskih rastlinjakih pomeni mesec maj zagotovo vrhunec jagodne sezone. Poznamo čez tisoč različnih vrst tega okusnega in cenjenega plodu. Nekateri menijo, da 8 večjih jagod zadovolji celodnevno potrebo po vitaminu C. Jagode vsebujejo več vitamina C kot oranže in limone. Bogate so še z dragocenimi minerali kot so kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.