Okra ali bamija je stroÄnica, ki jo dobimo v Äasu sezone (pozno spomladi in poleti) tudi pri nas v prodaji. Lahko pa jo posadimo na vrtu in bo tudi v naših krajih lepo uspevala. Rastlina prihaja iz Afrike, natanÄneje Etiopije in zrase od 60 cm pa do 2 metrov visoko. Na njej se najprej oblikujejo cvetovi, ki se spremenijo v zelene stroke, znotraj katerih so užitna semena. Rastlina je eno ali dvoletnica.
www.6x100.ru
Je obvezna zelenjava v bosanski in makedonski kulinariki. Pripisujejo ji lastnosti afrodiziaka in zato je sestavni del begove Äorbe, juhe iz mesa in zelenjave. Begu so juho servirali pred odhodom v harem. Kakšen je recept?
Begova Äorba
Sestavine: zelena narezana na kocke, 100 g bamij, po 300 g teletine in kuretine narezane na kose, lovorjev list, žlica moke, maslo, malo mleka, sol, poper,muškatni orešÄek, jajce, nasekan peteršilj, limonin sok, kisla smetana
www.bugbitten.com
Priprava: V 1 liter vode damo meso in zelenjavo ter lovorjev list in kuhamo 2 uri. Po potrebi dodajamo vodo. Ob koncu kuhanja juhe, na maslu prepražimo moko in zalijemo z vodo in mlekom. Solimo in popramo. Dodamo k juhi in mešamo. Dodamo še jajce, Äisto na koncu muškatni orešÄek, nasekljan peteršilj in limonin sok. Okrasimo s kislo smetano. Serviramo svojemu "begu".