Sestavine za velik pekaÄ:
2kg velikih jajÄevcev, 1kg mletega mesa, 1/2 skodelice olivnega olja, 2 veliki Äebuli, 5 zrelih paradižnikov, 1/2 skodelice suhega vina, sol, poper, nariban trdi sir, 2- 3 porcije bešamela
wikimedia.org
JajÄevci so pomembna sestavina musake Sestavine za musako
Priprava:
JajÄevce po dolgem narežemo na tanke rezine. Posolimo jih, da izloÄijo grenÄino.
Meso prepražimo na Äebuli in zalijemo z belim vinom. Dodamo še na drobno narezane paradižnike, sol in poper. Kuhamo, dokler tekoÄina na povre.
JajÄevce popeÄemo na olivnem olju in jih položimo na dno velikega pekaÄa ter posipamo z naribanim sirom.
JajÄevce zakrijemo s plastjo mesa in nanjo ponovno položimo popeÄene jajÄevce. Posipamo s sirom in prelijemo z bešamel omako, ki naj tvori debelo plast.
Da se po vrhu lepo prepeÄe, tudi bešamel omako posipamo s sirom.
V grški kuharici najdemo še dve varianti:
1. Za trdnejšo musako priporoÄajo, da se zmes doda še plast krompirja. Krompir predhodno popeÄemo na enak naÄin kot jajÄevce.
2. Namesto jajÄevcev uporabimo zukinije. Tudi buÄke prerežemo kot jajÄevce in jih popeÄemo.
wikimedia.org
V kuharici je še zapisano, da ima porcija musake 900 kcal.