V naravi raste ta goba zgolj na Kitajskem in na Japonskem, povsod drugod je le gojena. Goba je cenjena, še posebej v kitajski medicini, kjer že tisočletja velja za zdravilno gobo. Zanimivo je da so gobi pripisali 5 okus, ki ga imenujejo UMAMI. Sodobna znanost je ta okus dodala k okusu slanega, sladkega, kislega in grenkega, saj se pri tem aktivirajo posebni receptorji na jeziku. Uživanje gobe pomaga pri zmanjšanju holesterola in krvnega tlaka, pri vnetjih, želodčnih težavah, tumorjih, glavobolu ...
Šitake lahko gojimo tudi sami. Primer doma gojenih šitak je viden na spodnji fotografiji.
Foto: Zdene Višnjič
Včasih se pri uživanju šitak pojavijo kožne reakcije, zato priporočajo, da se kuhajo, dušijo, pečejo ... vsaj 20 minut.
OMLETA S ŠITAKAMI Sestavine: 10 dag šitak, 1 majhna buča, manjši zrel paradižnik, malo surove paprike, jajce, moka, mleko, sol, poper, zelišča, česen, čebula, sezamovo olje
Priprava:
Pripravimo sestavine kot za omleto in dodamo na drobno narezane šitake, naribano bučko, narezano papriko in paradižnik, čebulo in česen. Sesekljamo zelišča, začinimo s soljo in poprom. Počasi pečemo na sezamovem olju. Ko omleta porjavi na eni strani, jo obrnemo na drugo in popečemo. Narežemo na kvadratke in ponudimo kot predjed ali samostojno jed s solato.