Fondue je zelo družabna zadeva, kadar imamo prijatelje v gosteh. Takšen je tudi raclette. V trgovinah se dobi, tako kot fondue, celoten komplet za pripravo racletta. Komplet je sestavljen iz električne naprave, ki ima zgoraj ploščo, v srednjem delu odlagališča za posodice v katerih topimo sir, spodaj pa so električne spirale, ki vse grejejo. V kompletu so še posebne teflonske posodice. Priporočljiv je nakup lesenih žličk za strganje sira iz teflonskih posodic, da ne poškodujemo občutljivega teflona in lesenih podstavkov za odlaganje vročih posodic na mizo.
www.kitchencritic.co.uk
Gospodinji je s pripravo racletta prihranjenega kar nekaj časa, ker si gostje tako kot pri fondueju, hrano pripravljajo sami.
Kako?
Kupiti moramo poseben sir za raclette, ki ima visoko vsebnost maščobe in se zato lažje topi. Ni prijetnega vonja, je pa zelo okusen. Sir narežemo na kose in ga postavimo na mizo. Posamezen kos sira si gost raztopi v teflonski posodici. Kupiti moramo tudi krompir. Krompir kuhamo z olupki vred, ga odcedimo in postavimo na mizo tako, da se ne ohlaja prehitro, npr. prekritega s folijo.
www.andrewjamesworldwide.com www.kisag.ch/
Mesojedci bodo veseli, če si bodo lahko na plošči pekli meso: piščančji ali puranji file, svinjsko ribico, hrenovke ... Za vegetarijance bo zanimiva na plošči pečena zelenjava.
Pripravimo lahko še razne omake, ki jih jemo k mesu ali h krompirju: smetanove, zelenjavne, hrenove ipd.
www.nzz.ch www.dedrickscheese.com
Vsak gost vzame krompir, ki ga lahko olupi ali pa tudi ne. Krompir prerežemo in prelijemo z raztopljenim sirom in zabava se lahko začne.