No, sama sem bila prepričana, da to veščino obvladam. Do nedavnega, dokler nisem vzela v roko bonton. Natančneje, dva in ugotovila: vem, da nič ne vem.
V prvem bontonu z naslovom "24 ur poslovnega bontona", avtorice Bojane Košnik, piše na strani 66 :"Pribor za sladico se nahaja na zgornjem delu krožnika, največkrat gre za žlico in vilice. V praksi opažam, da se tu največkrat zalomi pri pravilni uporabi. Sladico pojemo tako, da imamo v levi roki vilice, v desni žlico. Žlico uporabljamo kot nož, z vilicami si le pomagamo, koščke sladice pa nosimo v usta z žlico. Nikakor ne smete uporabljati samo enega kosa pribora, če je pogrinjek pripravljen za vilice in žlico."
V drugem bontonu, avtorice Ane Nuše Kneževič, z naslovom:"Se znamo obnašati?", je na strani 240 navedeno:"Palačinke, lahko so posute z orehi ali sladkorjem, polnjene z marmelado, čokolado, orehi, prelite z vinskim šodojem (šato) ..., vedno jemo z vilicami in žlico. Žlico uporabljamo namesto noža, ne za prenašanje palačink od krožnika do ust."
Zanimivo, dve kontradiktorni pravili v majhnem slovenskem prostoru. Za izgovor niti ne moremo uporabiti rekla:"Druge dežele, druge navade." Kar se mene tiče, bom še naprej jedla tako kot sedaj. V skladu z drugim bontonom.
Recept za ameriške palačinke z jabolki, banano in borovnicami
Potrebujemo: 200 g moke in 0,3 litra mleka, 2 jajci, 2 žlici kisle vode, pol žličke pecilnega praška.malo soli, cimet, olje, kislo smetano, 1 jabolko, 1 banano, skodelico borovnic (malin, jagod ...)
Priprava:
Banano in olupljeno jabolko narežemo na tanke rezine. Ločimo beljake in rumenake. Beljake stepemo, rumenjake uporabimo za pripravo zmesi za palačinke. Pripravimo zmes za palačinke. Na koncu primešamo še beljake.V ponev za peko palačink vlijemo malo olja. Na vroče olje vlijemo testo za palačinke in takoj dodamo na lističe narezana jabolka. Ko se zapečejo na spodnji strani, jih obrnemo in zapečemo do konca. Damo na topel krožnik in pečemo naslednjo, ki jo obložimo za bananami. Medtem palačinko na krožniku premažemo s kislo smetano. Položimo drugo palačinko in medtem že pečemo tretjo z borovnicami (malinami,jagodami ...) Palačinke na krožniku vedno premažemo s kislo smetano in gradimo stolpič iz palačink. Narežemo jih kot torto in ponudimo potresene s cimetom. Dodamo lahko še sladoled ali sladko smetano ali prelijemo z javorjevim sirupom.