Banalno bi lahko rekli, da pri nas goste postrežemo z obloženimi kruhki, Japonci pa s sushijem. Za spremembo lahko namesto s sendviči, postrežete goste z japonskim sushijem. Pripraviti ga je dokaj enostavno, če ste predhodno kupili vse potrebne sestavine.
1. Skuhamo riž. Damo ga v skledo in ga prelijemo z riževim kisom.
2. Na rogoznico damo ploščo alg Nori. Na alge razprostremo riž, približno dober cm od vsakega roba. Pomagamo si z vlažnimi rokami.
3. Riž premažemo z majonezo. Na sredini alg po širini položimo lososa, malo narezanega avokada, škampe in narezane kumarice. Takšen sistem velja za kalifornijski sushi. Možnosti so številne, saj lahko sestavine poljubno sestavljate. Sushi je lahko tudi zgolj vegetarijanski.
4. S pomočjo rogoznice zvijete ploščo alg in z ostrim nožem narežete svaljke na majhne "rolade" - sushije tako, da ga prerežete najprej na polovici in nato postavite obe polovici vzporedno ter ju istočasno razrežete.
5. V posebni skodelici pomešate sojino omako, ki ste ji dodali hren Wasabi. Sushi primemo z japonskimi palčkami, pomočimo v omako in dober tek. Nekoliko drugačna jed je svojevrstnega okusa, vendar zelo dobra.