Že lani smo pisali o čemažu ali divjem česnu, za kaerega pravijo, da je najokusnejša divja zelenjava. Pomlad je ponovno prinesla čemaž v našo kuhinjo. Tokrat bomo pripravili juho s čemaževimi cmočki.
Potrebujemo: šop čemaževih listov, preden začne cveteti, majhna čebula, 3 krompirji, malo paradižnikovega koncentrata, lovorjev list, 5 žlic moke, 2 žlici zdroba, jajce, malo drobnjaka, sol, poper
Priprava:
1. Pristavimo lonec s približno 1 litrom vode. Krompir olupimo, razrežemo na očetrtine in damo v vodo. Dodamo še sesekljano malo čebulo. Solimo, dodamo lovorjev list, kanček paradižnikovega koncentrata. Kuhamo, dokler ni krompir mehak.
2. Medtem pripravimo maso za cmočke. V skledo damo 5 žlic moke, 2 žlici zdroba. Na to ubijemo jace, solimo in popramo. Dodajamo vodo in mešamo maso, da je dovolj čvrsta. Sesekljamo čemaževe liste in jo pridenemo masi.
3. Ko je krompir mehak, ga zmečkamo in v juho vkuhamo čemaževe cmoke. Kuhamo, dokler cmoki ne priplavajo na površje. Dodamo sesekljan drobnjak in po želji kislo smetano.