Imenitno hobotnico je primerno pripraviti en dan prej ali vsaj zvečer. Ko pridemo iz službe, je hladno kosilo že pripravljeno.K hobotnici lahko ponudite bel popečen toast in kozarček rdečega vina. Hobotnica v solati s tremi vrstami paprike je že sama po sebi paša za oči, kaj šele za okus, zato si kaže recept zapomniti tudi za takrat, ko bomo imeli goste.
Opomba: preberite še naš namig na koncu recepta.
Recept in fotografija: Kaja
SESTAVINE:
1,5 kg težka hobotnica (najboljše zmrznjena)
olivno olje
strok česna, narezan na lističe
1 čili (svež in narezan na kolobarčke, brez semen) - lahko pa tudi čili v prahu ali posušen
1 dcl vode (po potrebi tudi več)
3-barvne paprike (po 1/2 zelene, rumene in rdeče)
2 mladi čebuli
sveža bazilika (lahko tudi suha)
olivno olje
sol
poper
kis (po okusu lahko jabolčni kis nadomestimo z belim balzamičnim kisom ali damo pol - pol)
PRIPRAVA:
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čili in česen, da zadiši. Pridamo hobotnico (neočiščeno) in zalijemo z 1 dcl vode. Duši naj se približno 45 minut do 1 ure, dokler ni mehka, ko jo prepičimo z vilicami.
Tako kuhano hobotnico "olupimo" (povlečemo kožo) in očistimo drobovino. Ne pozabimo na kljun!
Hobotnico nato narežemo na koščke (lovke na kolobarje). V skledo k hobotnici pridamo na trakove narezano papriko, na kolobarje narezano mlado čebulo ter sesekljano svežo baziliko. Začinimo z olivnim oljem, poprom, malo soli (hobotnica je že sama po sebi slana) in kisom.
Ponudimo ohlajeno s svežim kruhom.
Najbolje je, če solato pripravimo 1 dan (ali vsaj nekaj ur) vnaprej, tako se okusi med seboj pomešajo in je solata še boljša.
NAŠ NAMIG:
Bližnjico za pripravo si poglejte pri Iztokovem nasvetu pri uporabi muškatne hobotnice na tej povezavi.