Ghi je oÄišÄeno maslo, esenca (koncentrirana naravna snov) mleÄnih mašÄob, ki ga v indijski kuhinji uporabljajo skoraj v vsaki jedi. Je dolgo obstojno in ga lahko uporabljamo pri zelo visokih temperaturah. V ajur-vedskem zdravilstvu maslu ghi pripisujejo zdravilne lastnosti.
Kako pripravimo maslo ghi?
Kuhano (preÄišÄeno) maslo naredimo iz surovega, neslanega masla (tudi maslo si lahko pripravimo sami).
Surovo maslo poÄasi segrevamo v kozici z debelejšim dnom.
Ko se na površju nabere pena, zmanjšamo ogenj in kuhamo. Peno lahko odstranimo z leseno žlico, lahko jo tudi pustimo.
Vremo toliko Äasa, da se pojavijo mali beli strdki (kazein), ki poÄasi tonejo na dno kozice. Ko se ti trdni delci priÄnejo barvati rjavo in dobiva maslo zlato barvo, je kuhanje Ghija konÄano
Precedimo ga skozi cedilo, ki ga obložimo z gazo.
Shranimo ga v kozarec in tako oÄišÄeno maslo, ki ima barvo raztopljenega zlata, (odvisno od vrste pašne trave in vsebnosti karotina) je veÄ mesecev obstojno na sobni temperaturi (do 6 mesecev zaprto v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo). Paziti moramo le, da ga iz kozarca ne jemljemo z mokrim priborom (uporabljamo leseno žlico), sicer se nam lahko pokvari. Tudi usedline (kazeinske ostanke), ki imajo okus po orehih in karamelah, lahko porabimo za »zabelo« juh in enolonÄnic.
Ghi lahko segrevamo do temperature cvrtja, ne da bi se sežgal. Njegova toÄka dimljenja je pri 135 0 C, zato je pripraven za izdelavo vseh vrst hrane. Uživamo ga lahko tudi kot surovo maslo, namazano na kruh. Ghiju lahko spremenimo okus z dodajanjem zelišÄ in zaÄimb (ingver, mleta paprika, kumina…)
ZA KONEC:
Sodobna preuÄevanja potrjujejo staro modrost, da dodatki zelišÄ in zaÄimb ghi obogatijo, ga naredijo uporabnejšega in bolj zdravega. Ena ali dve žliÄki ghija dnevno pomagata pri prebavi in asimilaciji hrane Kot vsa olja, je tudi ghi zelo kaloriÄen.
Poajur-vedskem besedilu o zdravju, je ghi dober za oÄi, stimulia prebavo, prehranjuje možgane, vzdržuje toploto kože, poveÄuje spomin, podaljšuje življenjsko dobo ter deluje preventivno pred razliÄnimi boleznimi.