Majhen oranžen sadež, ki spominja na podolgovate mini oranže, v resnici sploh ne spada v družino citrusov. Že nekaj časa so na voljo v naših trgovinah, lahko pa jih kupimo tudi kot okrasno drevo.
Mehiški paradižniki so majhni paradižniki obdani z zanimivo ovojnico in so plodovi do 40 cm visokih rastlin. V kulinariki se uporabljajo, ko so še povsem zeleni ali pa potem, ko porumenijo.
Občinstvo v kinematografih osvaja nova risanka z naslovom Ratatouille, v kateri je osrednji lik simpatična podgana Remy. Njena življenjska želja je postati kuhar. Pridružujemo se njenim željam tako, da bomo skupaj skuhali francosko jed ratatoille. Tako se pripravi po naše.
vir: www.howstuffworks.com/
Grm oz. drevo smokvovec je ena najstarejših kulturnih rastlin. Drevo zrase tudi do 10 m visoko so gojili v Aziji že 3000 let pred našim štetjem. Zanesljivo so jih poznali že stari Egipčani. Pri nas rase najpogosteje na Primorskem, pa tudi drugje po Sloveniji uspeva, če jo znamo zaščititi pred zimsko zmrzaljo.
V času dopustov mnogi radi izberejo kot hotelsko storitev all inclusive. Hrana, pijača in še kakšna hotelska storitev so vključene v ceno turističnega paketa. V nadaljevanju nekaj besed o tem, kakšna so bontonska pravila, kadar nas v hotelih ali restavracijah postrežejo z bifejskim načinom strežbe. Ponavadi gre za stoječ bife, kjer si hrano, ki nam ustreza, izberemo in jo pojemo sede, za mizo. Natakarji nas postrežejo s pijačo in poskrbijo, da se umazana posoda odnese z naše mize. V hotelih nižjih kategorij moramo tudi za slednje poskrbeti sami.
Svečana večerja je priložnost, da goste presenetimo z nečim posebnim, atraktivnim in okusnim. Priporočamo, da jih pričakate s koktajlom. Koktajl je mešanica alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Mešanica naj bi imela najmanj 18 % alkohola. Dobesedni prevod imena koktajl je "petelinji rep". O izvoru imena kroži več zgodb. Ena izmed njih je legenda še iz časov, ko so v Ameriki prirejali petelinje boje. Lastniku zmagovalnega petelina je namreč pripadla čast, da je poraženemu petelinu iztrgal pisan rep in se z njim okrasil. Sledil je ceremonial, v katerem je lastnik mešal različne alkoholne pijače in jih ponujal gledalcem ob zdravici: "Let us have a drink of cock"s tail!" ("Popijmo petelinov rep!").
Anekdota za začetek: kako sem si s tem pecivom zapravila sestričnino prijaznost.
Moja sestrična je na moje pekovske kulinarične sposobnosti zmeraj gledala nekoliko zviška.
Kadarkoli smo pri nas praznovali rojstni dan, je zmeraj prinesla s seboj doma spečeno pecivo,
da bo kaj pametnega za posladek na mizi. Do usodnega dne, ko sem se opogumila in na mizo
postavila konkurenčno pecivo. Pecivo, dobro za umret. Vtis je bil popoln, posledice pa tudi.
Nikoli več nam ni prinesla peciva, ob njenih rojstnih dnevih pa dobimo puding za poobedek.
Ob priliki jo moram spomniti, da sem ji vendar dala recept za to pecivo..
Zatorej, previdno s postrežbo te dobrote. Fotografija je iz foruma spletne strani Vjenčanje snova.
Gospod Ivan Halec (raje ima, da ga kličemo kar Ivan) ni spreten le s kvačko in nitjo v roki. Prav umetelno vrti tudi kuhalnico (za domačim štedilnikom). In to tako prepričljivo, da je v nevarnosti, da mu bosta žena in hči skrili kvačko in mu bo ostala le kuhalnica.
Za uvod v prijetno dopustovanje je za naše članice (in člane) pripravil istrsko pečenko.
Okra ali bamija je stročnica, ki jo dobimo v času sezone (pozno spomladi in poleti) tudi pri nas v prodaji. Lahko pa jo posadimo na vrtu in bo tudi v naših krajih lepo uspevala. Rastlina prihaja iz Afrike, natančneje Etiopije in zrase od 60 cm pa do 2 metrov visoko. Na njej se najprej oblikujejo cvetovi, ki se spremenijo v zelene stroke, znotraj katerih so užitna semena. Rastlina je eno ali dvoletnica.
Kava ...
"dokler ne spijem jutranje kave, ne morem odpreti niti oči"
"skodelica kave in prijeten klepet se zavleče tudi v uro ali dve"
"poletna vročina, da miglja zrak, v roki pa kozarec ledene kave, to je to"