Že stari rimski pesniki so opevali slastnost jagod. Danes traja prodaja jagod v supermarketih celo leto. Na naših vrtovih in slovenskih rastlinjakih pomeni mesec maj zagotovo vrhunec jagodne sezone. Poznamo Äez tisoÄ razliÄnih vrst tega okusnega in cenjenega plodu. Nekateri menijo, da 8 veÄjih jagod zadovolji celodnevno potrebo po vitaminu C. Jagode vsebujejo veÄ vitamina C kot oranže in limone. Bogate so še z dragocenimi minerali kot so kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo.
ÄŒeprav je pustovanje mimo, smo v tokratnih novicah še vedno karnevalsko obarvani. Na spletu smo poiskali še recept za njihov tipiÄni kolaÄ v Äasu zgoraj imenovanega karnevala. Imenuje se kraljevi kolaÄ.
V vroÄih dneh je tzatziki nujna priloga na mizi, izven "sezone" pa prijetno preseneÄenje, ki ga pripravite gostom ali domaÄim. Originalni grški recept bomo nekoliko priredili našim ponudbenim razmeram.
V Äasu, ko bakterije in virusi okoli nas še s posebnim veseljem plešejo svoj "obredni" ples in so prehladi ter viroze na vidiku, je krambambuli prava pijaÄa za krepitev organizma. Pripravimo si ga lahko v dveh možnih razliÄicah:
- z alkoholom za odrasle in
- brez alkohola za otroke.
SpeÄete lahko gobji qiuche Barbare Bush, pripravite ovÄji Äili z rjavim fižolom po receptu Roberta Redforda, pizzo Napoletano Sofie Loren ali bananin puding pevke Dolly Parton in še mnogo veÄ.
Z zgoraj navedene spletne strani smo prevedli recept Julie Roberts. Julio Roberts smo izbrali zato, ker je navdušena nad roÄnimi deli, natanÄneje pletenjem in je zato "ta prava".
Najverjetneje so se le redki med vami kdaj sladkali z marmelado iz zelenih paradižnikov. Je prav imenitna in še posebej je všeÄ našemu prijatelju Bojanu. Na njegovo željo in zato, da boste lahko porabili zelene paradižnike in naredili malo drugaÄno marmelado, pišemo ta recept.