Curry je zagotovo najbolj znana tradicionalna indijska jed, ki nudi številne možnosti priprave in je zato pripravna enolonÄnica za ljudi z domišljijo.Osnova domala vsakega curryja so Äebula, Äesen in ingver ter ustrezne zaÄimbe, ostali dodatki so stvar okusa. Danes curry ni priljubljen le v Indiji, popularen je tudi na Japonskem, Tajskem, Maleziji in drugje. Kot na primer pri Britancih, ki so ga kot kolonizatorji Indije v 18. stoletju, prenesli tudi v svojo kulinariko.
Za pokušino smo pripravili curry s pišÄancem in kokosovim mlekom. Recept je na tej povezavi.
Kaj je še dobro vedeti o pripravi curryja?
Hm, jagode imamo radi, poleg slastnega okusa so tudi zdrave in nizkokaloriÄne.100 g jagod ima zgolj 46 kalorij. Jagode naj bi zniževale krvni tlak in sladkor,prepreÄevale nastanek Ärevesnega raka, saj so antioksidant. Vzpodbujajo presnovo, pri dietah pa so med drugim zaželene tudi ker zmanjšujejo apetit. Najbolj zdravilne in okusne so zagotovo sveže jagode, vabijo pa tudi k pripravi številnih izvrstnih sladic.
Pripravili smo najenostavnejšo in najhitrejšo sladico iz jagod. Brez dodanega sladkorja bo razveseljevala tudi diabetike, ljudje, ki imajo težave s šÄitnico pa naj jagod pojedo le za vzorec. Sladica z nekaj domišljije ponuja številne še bolj vabljive in grešne variante.
Kako pripraviti najhitrejšo in najenostavnejšo sladico iz jagod?
Pred leti je bližnji sorodnik, ki je zbolel za sladkorno boleznijo, rekel:"Oh, ko bi ljudje vedeli, kako enostavno je shujšati!" Se sliši precej neverjetno, a je vendarle res. Diabetike nauÄijo jesti drugaÄe, po prehranskih enotah, in sicer vsaj pet-krat dnevno ali šest-krat, Äe se doda še poveÄerek. Jedo dobro, zdravo, s preudarkom zaradi sladkorja v živilih - in ob tem zares shujšajo - in to konkretno. Bi bil podatek 10 kg v treh mesecih dovolj za nadaljnje branje? Prehrana diabetika je pravzaprav zdrava prehrana, primerna za vsakogar.
V svoje življenje vpeljejo še vsaj nekaj gibanja, ki jih najbolj razveseljuje. Ja, je pa res, da imajo diabetiki pri prehranjevanju prednost pred zdravimi osebami. Pri prehrani ga ne morejo lomiti, ni veÄjih ali manjših grehov, ker si jih zaradi bolezni ne morejo privošÄiti. Volja do zdravja, pa je lahko motiv obojim.
Kako jemo zdravo po prehranskih enotah in zares shujšamo?
Sladice v kozarcu so zmeraj dobro sprejet desert. Priravimo jih lahko vnaprej in zelo hitro. Ponujamo nekaj idej za pripravo sladic iz kozarca. Z razliÄnimi okusi se lahko poigravamo. Še posebej je razliÄnost okusov zaželena pri nalaganju plasti v kozarce. Prosti domišljiji je prepušÄena zanimiva izbira kozarca, nalaganje razliÄnih plasti v kozarec in dekoriranje sladice.
S primerno izbiro sestavin, v katerih ni ali je zelo malo sladkorja, je to lahko tudi sladica za diabetike (sveži sir, rikota, jogurt, jagode, cimet, želatina ...)
JabolÄno pecivo je pripravljeno brez sladkorja, zato je primerno tudi za diabetike.Jabolk ne olupimo, Äe želimo, da bo sladkor poÄasneje prehajal v kri. Izbrali smo pirino moko, ki smo ji dodali enako koliÄino gladke bele pšeniÄne moke in 1 vanilin puding. Diabetiki si bodo privošÄili sladico v velikosti polovice svoje dlani, ostali sladkosnedi pa ji lahko dodajo še kepico ali dve sladoleda in smetano za povrh.
Tudi dekorativne trobentice so užitne in jih lahko pojemo.
Za sladico si lahko omislimo tudi nekoliko drugaÄen puding. Predlagamo tapiokin puding. Kroglice tapioke se dajo pri nas dobiti v trgovinah z naravno prehrano. Kroglice je treba pred uporabo namakati najmanj dve uri, še bolje Äez noÄ. Medtem ko kuhamo puding, ga je treba ves Äas narahlo mešati, da se ne oprime dna. Pripravili smo dva okusa tapiokinega pudinga, in sicer vanilijevega ter Äokoladnega.
Tapiokin puding lahko jemo topel ali hladen.
Kaj je tapioka? Kroglice pridobivajo iz korenine drevesa manioka, ki rase v Južni Ameriki, predvsem v Braziliji in nekaterih tropskih državah. Tapioka je bogato ogljikohidratno živilo (glikemiÄni indeks 85) in se v živilski industriji uporablja za zgošÄevanje, npr. pudingov, omak, juh. Sama tapioka je brez okusa in se ji tako lahko okus poljubno dodaja. Kupimo jo lahko kot moko ali v obliki veÄjih in manjših kroglic.
Kako pripravimo tapiokin puding?
Slovenci radi ob vseh mogoÄih praznikih (pa tudi sicer) pripravljamo dobrote iz kvašenega testa. Naj si bodo to krofi ali potica ali buhteljni ali rogljiÄki ali kruh ali ... Zapisali smo nekaj nasvetov za uspešno pripravo kvašenega testa. Vsekakor je osnova v primerno toplem okolju, v zadostni koliÄini Äasa in potrpljenja ter še nekaj "trikih".
Katere nasvete velja upoštevati pri pripravi kvašenega ali vzhajanega testa?
V prihodnje bomo objavili kar nekaj receptov, ki bodo ustrezali tistim, ki morajo zaradi sladkorne bolezni izbirati ustrezne jedi in sestavine. Velja, da gre pravzaprav za zdrav naÄin prehranjevanja, ki se zato priporoÄa tuDi vsem drugim. Pri slašÄicah so sladkorni bolniki zagotovo bolj prikrajšani, zato smo tokrat pripravili mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter malo pšeniÄne moke. Poleg drugih okusnih sestavin smo dodali še rikota sir.
Kako pripravimo mafine iz polnozrnate in kamutove moke ter sira rikota?
Za prazniÄno silvestrsko veÄerjo ponujamo zamisli za tri meniji s po štirimi hodi. Prvi je nizkocenovni, drugi se ne ozira na stroške, tretji je namenjen diabetikom in tistim, ki bi radi tudi na silvestrovo jedli zdravo in dobro.
Ob nekaterih idejah za jedi smo dodali tudi povezave do receptov. V zakljuÄnem delu pa so na voljo še linki do idej za silvestrski menije, ki smo jih nanizali v preteklih letih.
Na fotografiji je božiÄni kolaÄ (recept je tukaj)
Želimo vam veselo in kulinariÄno uspešno silvestrovo in sreÄno ter ustvarjalno 2015.
Za prazniÄno pojedino bo pravšnja svinjska ribica, ki jo napolnimo s suhimi slivami, žajbljem in vse lepo zavijemo v svinjsko mrežico. Priloga je lahko zelo raznolika. Omislimo si lahko krompir ali riž ali na maslu prepraženo zelenjavo. Pa še rdeÄ radiÄ s tržnice in jed je gotova. Hitro in dokaj enostavno.
Svinjska ribica s suhimi slivami je primerna tudi za diabetike, kot priloga pa naj bo zelenjava, prepražena na kokosovi masti.
Kako pripravimo svinjsko ribico s suhimi slivami v mrežici?
Zakaj si ne bi v domaÄi kulinariki privošÄili mešanja razliÄnih okusov. Na primer slovenskega in eksotiÄnega, prosene kaše in kokosovega mleka. Osnova pa je zdrava ÄiÄerika, za katero pravijo, da naj bi celo prepreÄevala nastanek sladkorne bolezni. Namesto ribane kaše smo vkuhali proseno kašo, ki ne vsebuje glutena in ima številne blagodejne uÄinke na naše telo. Kokosovo mleko vsebuje razliÄne vitamine, minerale in "dober" holesterol. Pripravili smo vam torej recept za zdravo in okusno juho.
Kako pripravimo juho iz ÄiÄerike in kokosovega mleka ter prosene kaše?
Piroške so žepki, praviloma iz kvašenega testa in so lahko polnjeni z mesom, zelenjavo, sadjem, skuto, sirom ... ZapeÄe se jih lahko v peÄici ali ocvre na olju. Najbolj poznani so v ruski, vzhodnoevropski in finski kuhinji. Piroške so odliÄne kot predjed, glavna jed ali sladica. V vsaki državi imajo drugaÄen naÄin pripravljanja pirošk: ponekod testu dojajajo krompir, drugje sir, v ruski kuhinji znajo pripraviti bistveno veÄje kot drugje ...
Piroške smo pripravili po najenostavnejšem receptu, in jih napolnili s šunko ter sirom (nekatere tudi z marmelado). Ene smo zapekli v peÄici, druge pa na olju. Obojne so odliÄne in smo prve postregli kot predjed, druge pa k zelišÄnemu Äaju.
Na koncu dodajamo še video z YouTuba o pripravi pirošk.