Preizkusili smo domiseln recept za predjed, ki je prijetno presenečenje za goste, saj na krožniku jajček v kraterski vdolbini beljaka deluje zares imenitno. Pod vulkansko obliko pa se skriva še osnova iz šunke in sira. Potrebujemo jajce po osebi in približno 15 minut za pripravo. Ker je treba jajček po pripravi takoj servirati, si moramo "kupčke" pripraviti vnaprej. Ko so gostje že skoraj popili aperitiv, jajčka hitro zapečemo v pečici.
Kako pripravimo VULKANSKI JAJČEK, rumenjak v beljakovi haljici, na podlagi iz šunke in sira?
Italijanska lazanja in grška musaka. Vsaka jed zase je odlična. Pri lazanji ob omaki prevladujejo testene plošče, pri musaki jajčevci in rahel priokus cimeta. Z nekoliko domišljije ju lahko pokombiniramo v eno jed. Pripravili smo lazanjo in musako v enem in dodali še rikota sir. Pripraven recept za to, da porabimo jajčevce z vrta ali s tržne ponudbe in da si olajšamo kuho med tednom, saj pripravimo jed, ki jo lahko jemo vsaj dva dni.
Aromatična in zdravilna bazilika spada med občutljiva zelišča za konzerviranje, ker hitro oksidira. Zato je manj primerna za sušenje, pri čemer se "izgubi" tudi večina vonja in jo je bolje zmrzniti ali konzervirati v olivnem olju. Bazilika je antioksidant in ima zdravilne učinkovine, saj pomirja, obnavlja jetra, odpravlja vnetja, lajša prebavne težave, pomaga pri prehladu in vročini, redči kri in celi rane, zato je prav, da je sopotnik v sodobni kulinariki. Baziliko jedi dodamo tik pred koncem kuhanja. Nismo se odločili za zahtevnejše sušenje bazilike, marveč ponujamo nasvete za njeno zamrzovanje in konzerviranje v olju, ker tako ohrani svojo močno aromo in barvo.
Receptov s konopljino moko zaenkrat še ni veliko. Postaja pa konopljina moka (mišljena je industrijska konoplja) vse bolj zaželena v kulinariki. Zanimivo je, da konopljina moka ne vsebuje glutena, nas pa oskrbi z beljakovinami in minerali. V kombinaciji konopljine in bele moke smo spekli pecivo z breskvami, lahko pa uporabimo katerkoli drugo (sezonsko) sadje. Pecivo s konopljino moko je zelo rahlo, vendar nekoliko grenkega, vendar prijetnega okusa.
Kako pripravimo pecivo s konopljino moko in z breskvami?
Melisa in meta sta zelišči, ki že od nekdaj veljata primerni za pomirjanje, zniževanje krvnega tlaka, za umirjanje prebavnih težav in še za marsikaj. Običajno si iz melise ali mete pripravljamo čaj, tokrat pa bomo pripravili sirup. Lahko ga pripravimo le iz mete ali le iz melise ali pa iz obeh zelišč hkrati. Sirup lahko uporabimo za mojito, še bolje pa za brezalkoholni osvežilni napitek poleti, ko ga lično dekoriramo še s svežo vejico mete in za slastne napitke pozimi. Načinov priprave sirupa je več. Tokrat smo melisin sirup naredili brez kuhanja, zgolj z namakanjem sestavin.
Po jagodah in malinah se na vrtu razveselimo bogato obloženih grmov rdečega in črnega ribeza. Rdeč ribez je izjemno bogat z vitaminom C in je tudi antioksidant ter v kulinariki zaželen in vsestransko uporaben. Spekli smo torto iz svežega ribeza, obogateno z nizkokaloričnim sirom ricotta. Uporabili smo kombinacijo pirine in pšenične moke ter maso sladkali z rjavim sladkorjem. Torto smo prelili z jedilno čokolado v kombinaciji s kokosovo mastjo. To je torta za ljubitelje sladko-kislega okusa.
Kako pripravimo torto iz rdečega ribeza in ricotta sira?
Ko smo povprašali goste za mizo, ki smo jim postregli s fižolovo torto, kaj menijo, kakšno torto jedo, ni prav nobeden izmed njih niti pomislil, da bi lahko bila iz fižola. Najverjetneje so naše praprababice pekle takšne torte, pa je recept, zaradi široke ponudbe drugih bolj všečnih sestavin šel v pozabo. Torta iz fižola je zelo okusna in zakaj ne bi enkrat za spremembo spekli za praznovanje nekoliko bolj nenavadano torto.
Kako pripravimo praznično torto iz fižola?
Jabolka v haljici prihajajo iz babičine skrinje receptov in nas nostalgično spomnijo na otroštvo ter vonj babičine kuhinje.
Tokratni recept smo nekoliko spremenili in namesto gladke moke, uporabili riževo moko. Zmesi smo dodali še kokosove kosmiče. Mmmm, tudi takšna jabolka v haljici so zelo okusna.
Kako pripravimo jabolka v haljici z riževo moko in kokosovimi kosmiči?
Na našem portalu boste našli že kar nekaj receptov za jedi s čemažem: čemaževo juho, testenine s čemažem, pa švicarske rőstije z njim in tako dalje. Zelo pripraven je čemaž pripravljen z grobo morsko soljo in se uporablja kot začimba (povezava do recepta je tukaj). V tokratnem receptu smo čemaž pomešali s soljo in prelili z olivnim oljem. Konzerviranega na takšen način, lahko uporabite za mnoštvo jedi: juhe, omake. k testeninam, pomešano v riž ali namaze ...
Pecivo iz riževe moke je zelo rahlo in ima zanimivo "teksturo", ko ga jemo. V ustih deluje kot da je zelo zelo fino zrnato. Sicer pa za riževo moko velja, da je brez glutena in jo zato lahko jedo tisti, ki imajo celiakijo. Je zelo bogata z beljakovinami, pa tudi z železom, kalcijem in vitaminom B. Poiskali smo recept, v katerem je uporabljena še čokolada in pecivo z riževo moko je zanimiva popestritev v naši kulinariki. Je pa res, da je riževa moka precej dražja od pšenične. Včasih pa le velja poskusiti nekaj drugačnega.
Hitro pripravljena predjed, ko se mudi, ker so gostje že na poti - šunkine ruladice, ki jih napolnimo z obogateno skuto. Zraven lahko ponudimo še trdo kuhana jajčka, narezano svežo zelenjavo ali vložene gobice in podobno. Še rezine svežega kruha in predjed je popolna.
Kako pripravimo šunkine ruladice s skuto?
Originalno ime brazilskega peciva je Bolo Toalha Felpudo in je v Braziliji zelo priljubljeno pecivo. Za brazilska peciva pravijo, da so zelo enostavna za pripravo, zato jih pečejo in se z njimi sladkajo že kar za zajtrk. Koščke peciva tudi aranžirajo in poklanjajo. Pri pripravi tega brazilskega peciva uporabimo kokosovo mleko in nato še preliv, ki vsebuje kokosove kosmiče. Kot že napisano: enostavno pecivo za pripravo in okusno za razvajanje brbončič.Mi smo samoiniciativno k receptu dodali še čokoladni preliv na osnovi kokosove masti.