ÄŒe ni veliko Äasa, pa si želimo pojesti kos dobrega peciva, in so doma na voljo jabolka, potem bo ta hitri recept ta pravi. Sestavine zelo hitro zmešamo, jabolka z lupinami vred narežemo le na krhlje, pa tudi peÄe se ne prav dolgo.
DomaÄi kakiji so v kleti dodobra dozoreli in treba jih je porabiti. ObiÄajno jih je preveÄ, da bi jih vse pojedli sveže, zato ponujamo recept za pecivo iz belega sira in kakijev. Osnova je narejena iz albert keksov, vrhnji del pa je izjemno soÄen. Ker pecivo ne vsebuje moke, le pšeniÄni zdrob in prašek vanili pudinga, je po okusu nekoliko drugaÄno. Za ljubitelje soÄnega peciva, zelo okusno.
Za silvestrski jedilnik predlagamo naslednje hode:
predjed - šunkini zvitki s skuto in zelišÄi, humus in tatarski biftek juha - kitajska kurja juha in gobova juha glavna jed - svinjska ribica v testu s šampinjoni in pršutom, krompir s koriandrom, riž z grahom in korenÄkom, solata iz motovilca sladica - vanili sladoled z vroÄimi malinami in smetano
V nadaljevanju sledi recept za svinjsko ribico v testu, ki je enostaven za pripravo.
Rezultat tega recepta je veÄ kot dober božiÄni kolaÄ, ki bo dopolnil klasiÄno kulinariÄno ponudbo s potico, ki na mizi seveda na sme manjkati. Okus kolaÄa kar kliÄe še k dodatni improvizaciji, saj se ga da odliÄno kombinirati ne le s smetano, marveÄ z vinskim šodojem ali vanilijevo kremo ali s kakšnim drugim prelivom. Prava pregreha vredna greha.
Kako pripravimo božiÄni kolaÄ z višnjami, božiÄnimi zaÄimbami in staljeno Äokolado?
Ogromen krompir smo skuhali, prepolovili, izdolbli, ga zaÄinili, dodali maslo in kislo smetano ter jajÄek. Pet minut nadaljnje "obdelave" v mikrovalovni peÄici je dovolj, da smo na mizo postavili krompir z jajÄkom na oko. SimpatiÄna sprememba.
Böfflamott je tradicionalen naÄin bavarske priprave govedine, ki izvira iz Äasov zavezništva z Napoleonom v zgodnjem 19. stoletju. Najverjetneje so Francozi v Äasu Ilirskih provinc, ko so osvajali naša ozemlja, tudi tukaj pripravljali govedino na takšen naÄin. Priprava jedi je hitra, le kuhanje terja kar nekaj Äasa. Posebnost je, da zrezkov ne popeÄemo, marveÄ damo "surove" v omako in jih kuhamo. Za prilogo smo pripravili široke rezance, lahko pa so tudi kruhovi cmoki, pire krompir ali riž.
Metine liste lahko vsestransko uporabimo, tudi za pripravo domaÄih Äokoladic. Met je veliko vrst, zato se lahko poigravamo z okusi: pomaranÄna meta, maroška meta, Ärna meta in tako naprej. Mi smo vzeli liste melise in jih "utopili" v Ärni Äokoladi. ÄŒokoladice pripravimo enostavno in hitro. Z njimi bomo razveselili domaÄe, ko pridejo gostje bodo dekorativna popestritev na mizi, v darilni škatli pa posreÄeno darilo.
Se obeta veÄja družba, ki prihaja na kosilo ali veÄerjo in vam manjka kakšna zamisel za predjed? Pri tem bo v pomoÄ naš recept, po katerem smo spekli kruh s pecilnim praškom, dodali pehtran, zelene (ali Ärne) olive in indijske orešÄke. Lahko bi izbrali tudi kakšne druge orešÄke. Kruh je posebnega okusa, pa še hitro je pripravljen. Lahko ga ponudimo kot eno izmed predjedi ali pa k raznim namazom ali narezku.
Kako pripravimo na hitro kruh s pehtranom, indijskimi orešÄki in olivami?
Po komentarjih ljubiteljev slašÄic na forumih, je to pecivo mnogim med najljubšimi. Predstavljajo ga kot enostavno pecivo, ki ga hiro pripravimo. S prvim se kar strinjamo, z drugim ne povsem, ker nekaj Äasa priprava tega peciva le terja. Se pa popolnoma strinjamo, da je izjemno dobro. Osnovno verzijo, ki jo najdete tudi na spletu, smo nekoliko "obogatili" in priredili. Zagotovo gre za recept, ki ga je treba preizkusiti.
Ime peciva je kar provokativno in bi ga bilo bolje razumeti v smislu jabolÄnega peciva, ki ga pripravimo zelo na hitro. Ko poznamo sestavine, ga lahko kljub lupljenju jabolk, pripravimo v 15 minutah. Sledi še 40 minut peÄenja in pecivo je gotovo. V Äasu, ko je veliko jabolk, ali pa je nekatere vrste jabolk treba hitro pojesti, ker priÄnejo gniti, pride ta recept prav. Še posebej, Äe nimamo veliko Äasa za peko peciva.
Kako pripravimo jabolÄno pecivo po hitrem postopku?
Humus je tradicionalen namaz predvsem v Libanonu, Palestini, Izraelu, Siriji in v nekaterih predelih TurÄije. V zahodnem svetu je priljubljena predjed, ki jo je enostavno pripraviti in jo lahko jemo nekaj dni. Humus v arabšÄini pomeni ÄiÄerika in ta stroÄnica je osnova za pripravo namaza. Ne gre tudi brez tahinija, sezamove paste. Poiskali smo takšen recept, kot ga za pripravo humusa uporabljajo v TurÄiji.
Kot predjed humus lahko ponudimo s krekerji, toastom ali kruhki.
Obilna letina sliv je dobrodošel izziv za preizkušanje priprave marmelad najrazliÄnejših okusov. Izbrali smo marmelado, ki jo pripravimo s Ärno Äokolado. Izbrati moramo Äokolado z vsaj 75 % vsebnosti Äokolade. Z uporabo želirnega sladkorja bo marmelada hitro priipravljena.
Kako pripravimo slivovo marmelado s Ärno Äokolado?