Obilna letina sliv nas "prisili" poiskati raznoliko paleto receptov od slivove juhe, preko raznih peciv do marmelade. Med mnoštvom receptov za slivova peciva smo izbrali recept, pri katerem so slive nadev, ki ga predhodno skuhamo. Pecivo je vredno pohvale in sladokuscem nudi še možnosti razliÄnih kombinacij z dodatki sladoleda, smetane, vanilijeve kreme ...
Pecivo je enostavno za pripravo in tudi dokaj hitro pripravljeno. Pri slivah je paÄ tako, da košÄiÄenje zahteva svoj Äas.
Res je, da je ajdova torta z brusniÄnim kompotom zaradi sestavin nekaj posebnega, ne moremo pa reÄi, da sodi med cenovno ugodne sladice. Ajdova moka, brusniÄni kompot, sladka smetana so slastne sestavine, a imajo svojo ceno. Torta ni zahtevna za pripravo, je pa treba predvideti kar nekaj ur za strjevanje kreme.
Namesto brusniÄnega kompota se lahko odloÄimo tudi za rdeÄi ribez.
Na hitro lahko naredimo okusen prigrizek, ki se lahko hrusta kar tako, lahko pa ga dodamo npr. k špargljevi panna cotti tako, da ga dekorativno zataknemo za kozarec. Prigrizek je zelo hitro pripravljen in je praktiÄen še posebej takrat, ko moramo porabiti sir in šunko.
Špargljev ni potrebno vedno le kuhati, lahko jih zelo enostavno in okusno pripravimo tudi v foliji, ki jo damo v peÄico pri 200 stopinjah celzija. Takšna priprava špargljev v peÄici nam bo vzela približno triÄetrt ure. Pred tem je potrebno šparglje še olupiti. Šparglji iz folije so zares zrlo dobri in velja poskusiti nekoliko drugaÄen naÄin priprave. Na takšen naÄin pripravljeni šparglji so lahko tudi prijetno preseneÄenje za goste.
Ponudili smo jih z nabodili, na katere smo dali pišÄanÄje (puranje) meso, mlad krompirÄek, šampinjone in Äebulo.
Na našem tržišÄu se je pojavil nov primerek jedilne buÄe, poimenovan Mesa Queen F1, ki si je leta 2003 priborila lovoriko buÄa leta. Po spletnih informacijah si lahko obetamo okusno buÄo, ki jo bomo lahko po obiranju še dolgo skladišÄili, vse tja do pol leta. BuÄa je vsestransko uporabna, lahko jo uživamo surovo, v juhah, solatah, prilogah, polnjene, peÄene in ocvrte, pa tudi pri pripravi peciva bo prišla prav.
Kaj je dobro vedeti o buÄi Mesa Queen F1?
ÄŒemaž ali divji Äesen lahko tudi konzerviramo na razliÄne naÄine. ÄŒemaž je zelo pripraven zmlet skupaj z grobo morsko soljo, saj ga lahko do naslednje sezone uporabljamo kot dodatek juham, omakam, zrezkom ... Tako pripravljena zmes je lepe zelene barve in izjemno intenzivnega vonja po Äemažu. Priprava je enostavna in hitra.
Kako pripravimo zmlet Äemaž z grobo morsko soljo?
ZelišÄni liker, ki je na tržišÄu poznan pod blagovno znamko jägermeister, lahko pripravimo tudi sami doma. Pripravili ga bomo iz tistih zelišÄ, ki nam jih narava in vrt ponudita vsak mesec. Z doma pripravljenim jegermajstrom bomo imeli veselje, pa tudi samo vsakomeseÄno pripravljanje z iskanjem in dodajanjem zelišÄ, bo že kar "obrednega" znaÄaja. Za nalaganje zelišÄ v žganje oziroma tropinovec je treba poiskati primerno steklenico. Tudi rumov lonec, ki se hermetiÄno zapira, bo zelo primeren.
Kako pripravimo domaÄi zelišÄni liker (jegermajster)?
DomaÄi Äokoladni bonboni! Mmmmm, to je pa nekaj posebnega in za ljubitelje marcipana pregrešna dobrota. Priprava bonbonov je zelo enostavna in hitra. Nekaj bonbonov smo pripravili s pomoÄjo silikonskega modela, nekaj pa brez njega. K Äokoladnemu oblivu smo dodali kokosovo mast, kar se je izkazalo kot odliÄna rešitev, boljša od margarine kot dodatka. Namesto marcipana bi lahko uporabili tudi suho sadje in ga pomoÄili v Äokoladno maso. Lepo dekorirani so lahko tudi sladko preseneÄenje za obdarovanca ali obdarovanko.
Kako pripravimo domaÄe Äokoladne bonbone?
Recept za to francosko jed smo poiskali na spletu po tem, ko smo jo zasledili omenjeno v knjigi "Brezdomka v Parizu", avtorice Brigitte. Knjigo velja prebrati za boljše razumevanje življenja brezdomcev in tega, da je lahko tragiÄen splet življenjskih okolišÄin razlog za natanek brezdomstva. Knjiga ni literarni presežek, nam pa da misliti, da birokratski in socialni sistem pri pomoÄi najšibkejšim, delujeta drugje podobno neuspešno kot pri nas.
Vrnimo se k francoski jedi parmentier, ki jo lahko pripravimo iz svežega pire krompirja (ali kadar nam ga kar precej ostane nepojedenega) in nadeva iz mletega mesa. Oboje, naloženo v plasteh, se popeÄe v peÄici.
Zelo dober sadni kruh smo pripravili v 15 minutah. Ker je v receptu pecilni prašek in ne kvas, odpade kvašenje testa, pa Äakanje pri njegovem vzhajanju. Predpogoj za dober kruh, katerega recept ponujamo, je le, da sadje narežemo vsaj dve uri prej in ga namoÄimo. ÄŒe želimo porabiti preostalo sadje, ki smo ga vložili v rum, je ta recept odliÄen. Sadni kruh je energijska "bomba" in je dobrodošel tudi, da ga vzamemo s seboj na smuÄarske poÄitnice.
V naslovu bi lahko izraz ravioli zamenjali tudi z empanadas ali piroškami ali z žepki wan tan. Vsi imajo podobno obliko, le nadevi so nekoliko drugaÄni. Raviole smo pripravili v sladki in slani varianti iz zelo enostavnega testa. Zapomniti si je potrebno le tri sestavine, ki se odmerijo v enakih koliÄinah. Te so: gladka moka, maslo in skuta. Naše testo smo pripravili iz po 250 g vsake od omenjenih sestavin. Delo je precej olajšano, Äe imamo modelÄek za pripravo raviolov. Naredili smo sladke raviole s kislo smetano in domaÄo jagodno marmelado in slane iz mletega mesa in sira.
Kako naredimo raviole iz enostavnega testa iz moke, skute in masla?
Slive so sedaj dostopne že skoraj v vseh letnih Äasih. Še na pragu zime jih lahko kupimo v trgovinah. Ker je Äas zlato, smo si olajšali pripravo peciva s kupljenim krhkim testom. NajveÄ Äasa vzame košÄiÄenje sliv, vse ostale sestavine pa hitro zmešamo. Še okoli 30 minut peÄenja in pecivo je gotovo.
Kako hitro pripravimo slivovo pecivo s kislo smetano?