Imenitna kombinacija sladke bele Äokolade in rahlo kiselkastih posušenih brusnic, tke raznolikost okusov teh keksov.
V predbožiÄnem Äasu, ko razmišljamo kaj podariti, so tudi doma narejene slašÄice lahko sladko darilo. Specite veÄ vrst piškotov, dajte jih v liÄno izbran krožnik ali darilno škatlo. Lepo dekorirajte in izvirno darilo iz srca je pripravljeno. Priprava in peka priÄujoÄih piškotov je enostavna in dokaj hitra.
Betkin recept
Kako speÄemo Betkine kekse z belo Äokolado in brusnicami?
Znanka pripoveduje:"Pokvarila se mi je peÄica in sedaj pripravljam le še pecivo, ki ga ni potrebno peÄi!" Zaupa recept peciva, ki ga ni potrebno speÄi, s keksi in jabolki, ki je precej podobno tistemu, ki ga lahko naredimo s pudingom. Za pecivo s keksi in pudingom je recept tukaj.
Tokrat namesto pudinga uporabimo jabolka. Mi smo uporabili kombinacijo kutin in jabolk. Pecivo je enostavno in dokaj hitro pripravljeno.
Potrebujemo
- približno 1,5 kg jabolk
- "albert" kekse
- 2-3 vanilijeve pudinge
- cimet, rum
- sladkor po želji
- sladko smetano
- Äokoladne mrvice
KmeÄke gospodinje so že vedno s kruhom ravnale zelo skrbno. ÄŒe je kruh ostal, so ga znale porabiti v receptih na razliÄne naÄine. Eden izmed takšnih receptov je kruhov narastek, popestren z domaÄimi neškropljenimi jabolki. Recept nam je bil zaupan na podeželju v okolici Slovenske Bistrice. Mi pa smo ga nekoliko priredili.
Kaj potrebujemo za enostaven in okusen kruhov narastek z jabolki?
Naj bo jesenski Äas namenjen še nekaterim receptom, ki vsebujejo okusno buÄo hokaido. Tokrat smo pripravili buÄno juho s kokosovim mlekom. Juho pripravimo hitro in preprosto. Za goste zna biti prijetna sprememba in preseneÄenje, še posebej, Äe so ljubitelji buÄ in nekoliko eksotiÄnih okusov.
VeÄ o buÄi hokaido lahko preberete tukaj, kako pripravimo imenitno rižoto s to buÄo pa tukaj.
Kako hitro pripravimo nenavadno juho iz hokaido buÄ, katerih prednost je tudi ta, da jih ne lupimo?
BuÄa hokaido prihaja iz Japonske in jo v jesenskem Äasu (Äe je nimamo na domaÄem vrtu) kupimo v supermarketih. Ime ima buÄa po kraju izvora - japonskem otoku Hokkaido. Po okusu spominja na orešÄke ali kostanje. Lupina buÄe je intenzivne oranžne barve in posebnost te buÄe je v tem, da se ne lupi. Uporablja se lahko na mnogotere razliÄne naÄine: surova v solati, v juhi z razliÄnimi (eksotiÄnimi) dodatki, kot priloga, v rižoti, za pecivo, v sladkih kremah, marmeladi in še in še.
V nadaljevanju dodajamo še recept za rižoto z buÄo hokaido, za sladko kremo in marmelado iz buÄe in kokosa.
Krostata je odliÄna primorska sladicaz jabolki in prelivom iz sladke smetane. Nekoliko smo jo priredili in jo pripravili s kokosovim mlekom in vanili pudingom. Testo smo kupili, zato se ta sladica pripravi zelo enostavno in hitro.
ÄŒe uporabimo javorjev sirup in izpustimo vanilin sladkor, je to sladica, ki jo lahko pripravimo brez sladkorja. Brez skrbi, kljub temu je prijetnega sladkega okusa. Za ljubitelje sladic z jabolki, je to imenitni posladek.
To je recept za tiste, ki jim je všeÄ okus po kokosu, ni jim pa všeÄ, da se jim košÄki kokosa zatikajo med zobmi. Zato bomo v receptu za žlahtnejši okus naše torte uporabili kokosovo mleko, izpustili pa kokosovo moko. Kombinirali ga bomo s Äokolado in bananami. To je tudi recept za tiste, ki so jim všeÄ enostavni in hitri recepti za pripravo sladic. Sestavine bomo merili kar z jogurtovim lonÄkom. Torej, enostavno pecivo na hitro: Äokoladna torta z bananami, okusom po kokosu in prelita s Äokoladnim prelivom.
Morda ste se ob kulinariÄnih užitkih v kitajski restavraciji že spraševali, s kakšno mešanico pripravljajo ocvrto meso, ribe, zelenjavo ali banane v testu. V E. Leclerc (morda tudi kje drugje) se dobijo že pripravljene instant sestavine za "kitajsko cvrtje". Našli jih boste na policah s kitajsko, mehiško in ostalo eksotiÄno prehrano z imenom "Tempura mix".
Okus tega peciva zelo spominja na gibanico. Lahko ga pripravimo v obliki torte ali pa v pravokotnem pekaÄu. Osnova je skuhan mleÄni zdrob in že kupljeno razvaljano krhko testo. MleÄnemu zdrobu dodamo svež sir, sadje in nekatere druge sestavine. Enostavno in osvežujoÄe pecivo, ki ga pripravimo preprosto in hitro.
Potrebujemo:
- razvaljano krhko testo
- pol kg svežega sira
- 1/2 jogurtovega lonÄka pšeniÄnega zdroba
- 1/2 l mleka
- 2 jajci
- 1 vanili puding
- 1 lonÄek rjavega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- malo rozin namoÄenih v rum
- na kocke narezano sezonsko sadje
- malo ruma za okus
- nekaj žlic kisle smetane
To je za klasiÄne predstave o pripravi peciva, nenavaden recept, saj se "suha" mešanica moke, pšeniÄnega zdroba, sladkorja in pecilnega praška le posuje v model za peÄenje in kombinira z raznimi nadevi. Pecivo je izjemno dobro in hitro ter enostavno pripravljeno. OdliÄna izbira za tiste, ki imajo radi sladice s sadjem, mleÄnimi izdelki in ne marajo zapletenih receptov za pripravo.
Naš recept atomskega peciva predstavljamo v sliki in besedi.
Potrebujemo:
- po en jogurtov lonÄek moke in pšeniÄnega zdroba
- jogurtov lonÄek rjavega sladkorja
- pecilni prašek
- 3 jabolka in 1 buÄko (lahko katerokoli drugo sezonsko sadje)
- vanili sladkor in rjavi sladkor
- malo cimeta (po želji)
- rozine in malo ruma
- malo margarine in drobtin
- 100 g mletih lešnikov
- 0,5 kg svežega sira
- 2 jajÄki
- 2 dcl smetane za kuhanje in 1 jajÄek
V poletnih dneh je osvežilna kumariÄna juha, ob drugihkulinariÄnih priložnostih pa je tovrstna juha lahko prijetna sprememba klasiÄni izbiri juh. KumariÄna juha se lahko poje topla ali hladna. Juho pripravimo enostavno in hitro. Pripravili smo jo na sezamovem olju in za okus dodali še kumino v zrnju.
Potrebujemo
- veÄjo kumarico
- sezamovo olje
- strok Äesna
- malo Äebule
- manjši zrel paradižnik
- kumino v celem
- vejico zelene
- malo kopra
- peteršilj
- 1dcl sladke smetane
- malo kisle smetane
- žlica moke
Recept za oljno osnovo »Oleolux« je sestavila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na podroÄju kemije, strokovnjakinja na podroÄju mašÄob in olj v letu 1951.
Njena dieta »dieta proti raku s skuto in lanenin oljem«je danes sestavni del celostnega zdravljenja v mnogih klinikah, ki so zelo uspešne pri zdravljenju raka. Njen pogled na raka je celosten in zajema tako fiziÄne kot tudi bolj subtilne ravni našega bivanja.
V nadaljevanju preberite, kako pripravimo oleolux.