Kitajski rezanci, ki so pripravljeni iz pšeniÄne moke in jajc ter nekoliko debelejši od špagetov, so ob rižu pogosta sestavina azijskih jedi. Okusni rezanci so pripravljeni zelo hitro. Posebnost azijske kuhinje je prav v tem, da v voku sestavine pripravimo zelo hitro. Tako so kitajski rezanci zelo primerni kot sestavina kosil na hitro.
Rastlina brahmi je zelišÄe, ki ga že od 6. stoletja uporabljajo v Ayurvedi, tradicionalni indijski medicini. Tudi sodobna medicina pripisuje rastlini brahmi številne zdravilne uÄinke, pri krepitvi spomina, zmanjševanju mašÄob v krvi, zdravljenju epilepsije in astme. Rastlina deluje tudi kot antioksidant. Rastlino brahmi smo omenili tudi v našem Älanku s podroÄja Ayurvede o pretiranem hranjenju (preberete lahko tukaj).
To trajnico je možno dobiti in gojiti tudi pri nas, jo uporabljati kot Äajni pripravek ali v kulinariki, kjer daje jedem grenak priokus.
V preteklosti je bila na Slovenskem sveža repa redna jed na jedilniku. V sodobni kuhinji je skoraj ni veÄ, razen kisane repe. Sveži repi delamo krivico, saj je bogat vir vitaminov in mineralov ter ima še druge hvale vredne lastnosti. V glavnem se bomo morali po nakup sveže repe odpraviti na živilsko tržnico, obÄasno jo bomo našli tudi na zelenjavnem oddelku kakšne od naših samopostrežnih trgovin.
V Halozah kuhajo iz repe znaÄilno juho, ki jo poimenujejo krhlanka, na Štajerskem podobno jed imenujejo kahlanka.
Katere so torej znaÄilnosti sveže repe? Dodajamo še recept za pripravo jedi iz sveže repe.
Kaj pripraviti na silvestrski veÄer, Äe nimamo obilja Äasa za pripravo razkošne veÄerje? Kljub temu pa želimo goste prijetno kulinariÄno razvajati.
PriporoÄamo naslednji jedilnik
predjed: kruhki z dimljenim lososom in tatarski biftek juha: gobova juha s smetano
glavna jed: rostbif in puranji zrezki v mehiški omaki s krompirjem, popeÄenim na zelišÄnem maslu, solata sladica: Äokoladna pudingova krema, drobno pecivo in potica
Nikar ne zamahnite z roko ob tem receptu, ker cvetaÄe ne marate. V resnici je to zelo okusna predjed, ki jo pripravimo zelo enostavno. Preliv, ki ga pripravimo, ublaži izrazit cvetaÄin okus. Jed ponudimo dobro ohlajeno: lahko v skupni skledi ali pa vsakemu od gostov na posebnem krožniku.
ObÄasno se tudi pri nas na policah trgovin pojavlja vrsta buÄe, imenovana Äajota. Na tržnicah so Äajote že stalnica, saj jih goji že marsikdo. ÄŒajota, ki uspeva pri nas, je poimenovana tudi bodeÄa buÄa ali zelenjavna hruška in je bodiÄast zelen plod. V njeni izvorni domovini, Južni Ameriki, gojijo nebodeÄe plodove.
ÄŒajota je hvaležna rastlina, pri kateri se lahko v kulinariki porabijo prav vsi njeni deli. Plod Äajote se lahko poje surov, kuhan, peÄen, ocvrt, v kompotu, omakah ... lahko se tudi zmrzne ali kandira.
Kako gojimo Äajoto in kaj lahko pripravimo iz nje?
Ne moremo se pohvaliti, da smo pristaši kupljene Vegete, Äeprav z njo na preprost naÄin izboljšamo okus marsikateri jedi. Pred Äasom nam je kot darilo v roke prišel kozarÄek doma narejene vegete. To je popolnoma druga pesem: vegeta iz naravnih sestavin, ki ji rok trajanja podaljšamo z ustrezno koliÄino soli. Z njo lahko popestrimo okus marsikateri jedi. VÄasih omaka za špagete ne izpade po priÄakovanjih. ŽliÄka doma narejene vegete reši zagato. Zelenjavna juha, zelenjavne omake, meso ... vse to in še veÄ lahko izboljšamo z vegeto.
Doma narejena darila?
KozarÄka liÄno dekorirane doma narejene vegete se bo kot darila razveselil tudi marsikateri predstavnik tistega dela Äloveške vrste, ki je manjkrat opazen za štedilnikom. Za prijateljice pa kar dodajte še liÄno izpisan recept.
Kako pripravimo doma narejeno vegeto?
Obenem ponujamo še nekaj zamisli za dekoriranje kozarcev z doma vloženimi dobrotami.
Se vam je že zgodilo, da se je obisk napovedal na vrat na nos. Kaj dati na mizo, Äe je nedelja popoldan, hladilnik pa skoraj prazen. ÄŒe se ob pudingu in mleku, kar ponavadi najdemo v shrambi, staknejo še masleni keksi in smetana, smo na dobri poti. Pudingovo pecivo s keksi se ne peÄe, le kuha in že zato je enostavno za pripravo. Ne na koncu, je tudi zelo slastno.
Potrebujemo:
- 1,5 l mleka
- 2 vanili in 2 Äokoladna pudinga
- (rjavi) sladkor
- malo ruma, po želji
- masleni keksi
- sladka smetana, koliÄina je odvisna od velikosti modela in debeline plasti, ki jo želite
- 1 vanilin sladkor
- kakav v prahu
Na vrtu deluje rastlina smilj, zaradi intenzivne srebrne barve svojih vejic, prav nenavadno. Okoli sebe širi omamen vonj, podoben indijski mešanici zelišÄ curry. Zato jo mnogi poimenujejo kar kari in uporabljajo v kulinariki podobno kot Indijci svoj curry. Rastlina je šele kratek Äas uvršÄena med zelišÄa, zato se na tujih spletnih straneh še vedno pojavljajo razmišljanja, da zelišÄe smilj ni primerno za jedi. Posebej cenjeno je smiljevo olje.
Mi ga prav radi uporabljamo v kulinariÄne namene, predvsem pri pripravi riža oziroma rižot.
Kako smilj gojimo in kako ga uporabljamo?
Fotografija: Srebrnolistno zelišÄe smilj (zelene vejice pripadajo infiltriranemu rožmarinu)
Primorcirastlino rukolo poznajo že dolgo, v preostalih delih Slovenije je postala modna v zadnjih letih. Rastlina, pikantnega in svojevrstnega okusa, pri kateri mlade liste najveÄ uporabljamo za mešanje k drugim solatam, ima še mnogostransko uporabnost. S kuhanjem rukola izgublja svojo pikantnost, pa je vseeno dobrodošel dodatek k marsiÄemu: mesu, rižu, testeninam, omakam, namazom ali preprosto kot dekoracija razliÄnim jedem. V Italiji iz nje pripravljajo lokalno alkoholno pijaÄo, imenovano rucolino, IraÄani iz semena pridobivajo olje, stari Rimljani pa so jo gojili kot afrodiziak.
Kus kus obiÄajno štejejo med žita, saj po obliki spominja na proso. V resnici je to najmanjša testenina, ki izvira iz vrst Berberov in je priljubljena jed v številnih delih sveta. V zadnjih letih se pojavlja kot sestavni del jedilnikov tudi v Sloveniji. Kus kus je ena glavnih jedi v Severni Afriki, cenjena pa je tudi v Španiji, Franciji, na Portugalskem, Malti, Cipru, Srednjem Vzhodu in drugje.
V naših trgovinah se dobi instant kus kus, ki je že toplotno obdelan, zato je njegova priprava zelo hitra in enostavna. Pripravlja se na mnogo naÄinov, z razliÄnimi ribjimi, mesnimi ali zelenjavnimi prilogami, kot solata ali zelo dobra sladica. Ima nizek glikemiÄni indeks in ga zato priporoÄajo tudi v dieti. Vsebuje 42 % kalcija in 2 % železa in ne vsebuje sladkorjev in vitaminov.
Poletni Äas je prijeten Äas za druženje s sorodniki, prijatelji in znanci. Še posebej, Äe je vreme obetavno in lahko prijetne tople poletne veÄere izkoristimo za druženje na prostem. Za gostitelje je priprava in izvedba vrtne zabave naporno delo, zato je dobra predhodna organizacija zelo dobrodošla.
Najenostavnejši naÄin je odloÄitev za sistem kateringa, kjer profesionalci poskrbijo za vse in za seboj tudi pospravijo, tako da naslednjega dne na našem vrtu ni veÄ ne duha ne sluha o vrtni zabavi. Takšna zabava je, seveda, kar precejšnje finanÄno breme. Zato je ceneje in tudi bolj zabavno organizirati vrtno zabavo v lastni režiji.
Kako dobro organizirati pripravo zabave v lastni režiji?