Že v zgodnji pomladi nas razveseli prva užitna "divja" rastlina, imenovana čemaž ali divji česen. O čemažu smo že pisali, kar si lahko preberete na tej povezavi. Zdravilna rastlina, posebnega okusa, se lahko uporabi na različne načine in zagotovo velja za posebnost v kulinariki. Šparglji so prva zelenjava, ki nas razveseli na vrtu. Če jih še ni ali jih nimamo, uporabimo v slanico vložene šparglje. Zelo hitro bomo pripravili okusne testenine, začinjene s čemažem.
Kako pripravimo to enostavno in okusno jed?
Potrebujemo:
- poljubne testenine
- šopek svežega čemaža
- kozarec špargljev
- polovico srednje velike čebule
- 1/4 konzerve paradižnikov v koščkih (variante: svež ali zmrznjen paradižnik)
- za prst debelo rezino šunke (lahko brez šunke)
- olivno olje, sol
Priprava:
1. Pristavimo vodo za testenine in jo solimo.
2. Na koščke narežemo šunko in sesekljamo čebulo. V posebni ponvi oboje prepražimo na olivnem olju in rahlo solimo. Pražimo nekaj minut in mešanici dodamo še četrtino vsebine konzerve s paradižniki (ali narezan svež paradižnik ali pa v vročo vodo namočen zmrznjen in nato olupljen paradižnik) in premešamo. Dolijemo malo vode in dušimo. Medtem na koščke narežemo še šparglje in jih dodamo.
3. Sesekljamo čemaž. Medtem skuhamo testenine al dente.
4. Čemaž dodamo omaki, premešamo in pustimo vreti zelo kratek čas. Odcedimo testenine in jih primešamo k omaki ter takoj postavimo na mizo.
Če vas mika še juha s čemaževimi cmočki, kliknite tukaj