Kaj je ajurveda?
Ajurveda velja za najstarejši medicinski sistem, ki so ga odkrili in razvili starodavni indijski modreci, imenovani Rišiji. Gre za umetnost, kako vsak dan živeti v harmoniji z naravnimi zakoni. Ajurvedska modrost vsebuje številne nasvete za vsakodnevno življenje in oblikuje navade, ki nam pomagajo ohranjati zdravo in zadovoljno življenje. V Indiji je ajurveda priznana prav toliko, kot je pri nas "zahodna medicina" in 70 % Indijcev naj bi se zdravilo po principih ajurvede. Vedno bolj je cenjena tudi v zahodnem svetu, saj so načela ajurvedeuniverzalno uporabna.
Krišna pravi o sebi tako: »Sem duša v telesu, um v občutkih, orel med ptiči, lev med živalmi. Med vsemi drevesi sem jaz sveto drevo (bodhi) in med vsemi letnimi časi sem pomlad ». Pomlad je torej kraljica letnih časov.
Zemlja se zbudi in vzbrsti. Energija se premika navzgor; vse cveti in se razrašča v barvah. Pomlad je letni čas proslavljanja.
Lastnosti pomladi so: toplo, nežno in mastno. Nakopičen sneg in led se zaradi toplote pričenjata topiti. Podobno kot v naravi se pričnejo tudi spremembe v telesu. Ker smo po dremavi zimi leni in nepripravljeni, hitro staknemo prehlad. Zaradi cvetnega prahu in vonjav, ki jih širijo cvetoče bilke pa veliko ljudi trpi zaradi senenega nahoda in alergij.
Za pomoč pri preprečevanju alergij, senenega nahoda in sinusnega vnetja je zelo priporočljiva pančakarma (zdravilno oljenje, terapevtski klistir, odvajanje). Pomlad je tudi dober letni čas za post. Priporočljiv je post z jabolčnim ali jagodnim sokom.
Priporočljiva zdravilna zelišča za pomlad so: ingver, črni poper, čaj iz kumine, koriandra in janeža. Izogibajte se težki in mastni prehrani in kislim, sladkim in slanim jedem. Če se da, se izognite sladoledu in hladnim pijačam, zjutraj pa tudi mlečnim izdelkom.
Uživajte več grenkih, trpkih in pekočih jedi. Priporočljivo je uživanje stročnic (grah, leča…) Lahko uživate radič, špinačo, čebulo, česen skupaj s pekočimi začimbami (ingver, kajenski in črni poper). Po vsakem obroku spijte čaj iz ingverja, črnega popra in cimeta.
Od mesa je dopustno jesti zajca, piščanca in divjačino, ne priporočamo pa race, morskih sadežev, rakovic in podobnega morskega življa.
Uporabljajte manj ghija in mlečnih izdelkov. Priporočljiva pa je skodelica vroče vode in žlička medu (medu nikoli ne kuhajte, ker zapira subtilne kanale in potem v telesu deluje kot strup).
Obrok lahko končate s skodelico svežega lassija.
Zbudite se zgodaj in pojdite na jutranji sprehod. Čez dan ne počivajte pretirano in ne hodite spat.
(Če želite več izvedeti o priporočilih Ajurvede, poiščite knjigo Ajurveda - popolni vodnik po domači lekarni (Vasant D. Lad, B.A.M.S.,M.A.Sc. ali "Knjigo o Ajurvedi - Vodnik za dobro počutje avtorice Judith H. Morisson.)