DURIAN - DURJI - DARIO ZIBETHINUS, kralj sadežev ali smrdeči sadež?
07.05.2010
Morda ste že slišali ali videli sadež, ki ga pri nas imenujejo durji ali durijan, v JV Aziji pa velja kot "kralj eksotičnih sadežev". V Evropi ga lahko kupimo le redko, ponavadi na kitajskih tržnicah. Duriana se drži tudi izraz smrdeč sadež, saj njegov vonj ljudje doživljajo kot vonj po gnilih jajcih, kanalizaciji ali terpentinu. Zaradi smradu, ki ga širi, je prepovedan v hotelih, letalih, podzemskih železnicah, trgovskih centrih. Okus sadeža naj bi bil za mnoge ljudi božanski, s kremastim okusom po vaniliji in jagodah. Poznavalci pravijo, da ga je potrebno poskusiti večkrat, da doživimo slastnost durianovega okusa.
Kaj je značino za durian, ta priljubljen in obenem osovražen sadež?
Foto: learnthaiculture.com
V zahodnem svetu je durian poznan že več kot 600 let, izvira pa iz Malezije, Indonezije in Bornea. Danes ga gojijo po vsej JV Aziji, poskušali so ga gojiti celo v Queenslandu v Avstraliji. Trgovsko središče duriana je Singapur. Največja proizvajalka duriana je Tajska, ki ga pridela več kot 900 000 ton letno. Svetovna proizvodnja znaša okoli 1 500 000 ton, od tega se v EU uvozi 500 ton.
Obstaja 30 vrst durianov, v Evropi se ponuja le ena vrsta duriana. Izraz je izpeljanka iz malezijske besede "duri", kar pomeni trn ali bodica. Sadež je namreč obdan s čvrstimi bodicami dolžine 1 cm in rase na drevesih, ki dosežejo višino od 25 do 50 m. Zreli sadeži padejo z dreves in so zaradi bodic in teže za človeka posebej nevarni. V Indoneziji imajo celo postavljene opozorilne znake, da se je prepovedano zadrževati pod durianovimi drevesi. Nekateri verjamejo, da ima durian oči in pade z drevesa le ponoči, saj bi podnevi lahko poškodoval ljudi pod drevesi.
mir.com.my
Durian doseže velikost do 30 cm, v premeru pa okoli 15 cm. Masa sadeža je lahko tudi več kot 5 kg. Je okrogle ali jajčaste oblike, barva sega od rumene do rjave. Notranji del je razdeljen na do 6 krhljev, od katerih ima vsak 6 semen, ki so obdani s smetanastim belim mesom, ki deluje kot gosta krema. Ponekod poberejo zrele sadeže, ki padejo z drevesa, drugod še nezrele in pustijo, da naknadno dozorevajo. Svež durian diši in je okusen kot da bi jedli vanilijev puding. Čez nekaj dni po obiranju razvije durian za večino tako neprijeten vonj, da ga je komaj prenašati.
hot-screensaver.com
Kot že uvodoma zapisano ga je zaradi smradu prepovedano prinašati v hotele. Vonja v prostoru se je izjemno težko znebiti, zato hotelskemu gostu, ki se ne drži pravil, zaračunajo še tedensko ceno najema sobe. V Singapurju ga je prepovedano prenašati v podzemski železnici in prinesti v nakupovalna središča.
danguard.wordpress.com
Kupiti je potrebno sadež, ki nima poškodovane lupine, ker se drugače širi neznosen smrad. Poznavalci izbirajo durian na različne načine: ga vonjajo, tolčejo po njem in ocenjujejo zvok ipd. Na azijskih tržnicah, ga odprejo kar z mačeto, izločijo meso in ga prodajo. Durian spada v Aziji med zelo cenjene sadeže. Dosegajo visoko ceno, še posebej, če vemo, da lahko uporabimo le 15 do 30 % sadeža. Zelo je potrebno paziti, da z njim ničesar ne umažemo, ker madežev ni več mogoče odstraniti.
sgdessert.com
Durian jemo svež, uporablja pa se še za marmelado, peciva, sladolede, sadne sokove, bonbone in pri jedeh, kjer je sestavina tudi curry ali pa so zelo pikantne. Durian se lahko tudi vlaga. V Aziji je domišljija za uporabo duriana skoraj neomejena. Koščice skuhajo ali prepražijo in pojedo kot oreščke. Sadež je škrobast, ima malo maščobe, je vir kalija in vitamina C. Ponekod mu že zelo dolgo pripisujejo, da je afrodiziak. V nekaterih predelih Azije velja prepričanje, da večje količine zaužitega duriana povzročajo drisko, vročino, slabost, bruhanje. V kitajskem zdravilstvu ga imajo za sadež, ki zvišuje telesno temperaturo in povzroča prekomerno potenje. Priporočajo, da se ga uživa skupaj z mangostanom, ki ima hladilne učinke (mangostan ni mango). Nosečnicam in ljudem z visokim pritiskom ga ne priporočajo.
elinluv.blogspot.com
Na Tajskem prirejajo v začetku maja Svetovni festival duriana in več o festivalu si lahko preberete na tej povezavi. Sadež je namreč sezonske narave, saj ga obirajo na Tajskem od aprila do junija, na Sumatri od junija do septembra, v Indoneziji od oktobra do februarja.
V Singapurju so celo koncertno dvorano Esplanade (na fotografiji) poimenovali kar durian.