Met je veliko vrst. Poleg ananasove, jagodne in čokoladne, obstaja tudi pomarančna meta. Hvaležna rastlina, ki se bohotno razširi in oddaja omamen vonj po pomarančah, je tudi pri nas prezimna rastlina. Nezahtevna za gojenje, se udobno počuti tudi v koritih ali pa kot nasad za zaključek grede.
Ima zdravilne učinke in se v kulinariki uporablja pri najrazličnejših jedeh. Predvsem Američani ne morejo prehvaliti čaja iz pomarančne mete. Zanj in za milk shake z meto vam ponujamo tudi recept.
Foto: planfor.fr
Pomarančno meto posadimo na sončno ali polsončno mesto. Glede prsti je nezahtevna, potrebuje pa dovolj vlage. Rase bogato in kmalu "okupira" precejšen del okoliškega prostora. Pred koncem sezone jo popolnoma obrežemo.
Njeni listi so zelene barve, s pridihom rdeče. Privablja metulje in širi vonj po citrusih in je bogata tudi v okusu. Najbolje jo je uporabiti svežo, lahko jo sušimo ali zmrzujemo. Sušimo jo v suhem in temnem prostoru in porabimo v šestih mesecih. Če se jo odločimo zmrzovati, jo zmrzjemo po količinah, kot jih bomo sproti uporabili.
Foto: uni-graz.at
V kulinariki se uporablja za solate, juhe, pri zelenjavi, enolončnicah, mesu, omakah. Predvsem pa pri desertih in čajih. Nekateri so mnenja, da čaj ni pravi, če ne vsebuje tudi mete. Svežo uporabljamo tudi za garniranje jedi.
Uporabna je v kozmetiki in medicini. Metini listi imajo antiseptične in analgetične lastnosti. Meti pripisujejo zdravilne učinke pri težavah in boleznih želodca, za pomirjanje živcev, pri zniževanju vročine in pri odpravi glavobolu. Nosečnicam se uživanje pomarančne mete ne priporoča, ker lahko sprožijo večje količine mete splav.
mankannsessen.de
Kako pripravljalo Američani čaj s pomarančno meto?
Priprava: Vodo zavremo, odstavimo in damo vanjo 2 vrečki čaja in liste mete ter pustimo stati 10 minut. Nato odstranimo vrečke čaja in metine liste, dodamo ostale sestavine in premešamo. Čaj lahko v vročih poletnih dneh pripravimo kot osvežilno pijačo tako, da damo vanj kocke ledu.
greygoose.com
Milk shake z meto
Za 2 kozarca po 300 ml potrebujemo:
- 2 rdeči oranži ali 125 ml oranžnega soka
- 4 vejice mete
- 3 žličke karamelnega sirupa
- 250 ml mleka
- 100 g navadnega jogurta
Priprava:
Oranže stisnemo in damo sok v visoko posodo. Metine liste operemo in jih na drobno sesekljamo. Nekaj jih pustimo za dekoracijo. Sesekljane liste primešamo k soku in dodamo sirup, mleko in jogurt ter vse spenimo. Prelijemo v kozarce, dekoriramo z metinimi listi in ponudimo na zabavi ob žaru.