Srbska jed, ki je nekoÄ veljala kot hrana revežev – podobno kot pri nas prežganka ali jota, danes pa jo lahko imamo za zanimivost in popestritev jedilnika. Že ime pove, da gre za poparjeno jed. Osnova je dva ali tri dni starkruh, ki bi ga morda celo zavrgli, po možnosti bel, lahko pa je tudi Ärn ali polnozrnat, težek ržen kruh pa za poparo ne bo pravšnji. NaÄinov za pripravo je veÄ. Pa poglejmo:
kruh razrežemo ali razdrobimo na manjše kose in jih stresemo v soljen krop. Vrele vode naj ne bo preveÄ, le toliko, da jo kruh popije in se dobro zmehÄa, morebitno odveÄno vodo pa po nekaj minutah odlijemo. Nato dodamo beli sir, zelo primerna je feta (Äe je zelo slana, kropa ni treba soliti), Äe ni fete, bo dober tudi kakšen drug vsaj polmasten sveži sir, vse skupaj premešamo na blagem ognju in jed je gotova. Tako pripravljena popara zadrži vidno strukturo kruha in sira. Za štiri porcije bo dovolj dobrega pol kilograma kruha in
150 gramov sira.
Namesto v vodi lahko kruh poparimo tudi v mleku in mu namesto sira primešano star slan kajmak. Äe tega ni pri roki, bo prav prišel pikantnejši nariban sir.
Äe pa želimo bolj »pocasto« poparo, najprej v vodi zavrimo sir in temu dodajmo drobljen kruh in vse skupaj med mešanjem vremo pet minut. Izboljšamo jo lahko z rahlim prelivom vroÄega masla.
Poparo lahko tudi peÄemo. V dobro namazan pekaÄ stresemo razdrobljen kruh in ga prelijemo z mešanico vode, kisle smetane, svežega sira, olja in in treh jajc. Po pol ure peke pri visoki vroÄini bo popara prav zanimiv priboljšek.