Sataraš je hitro in preprosto pripravljena jed v kar nekaj variantah. Ker v kulinariki radi uporabljamo rukolo, smo jo dodali tudi satarašu in okus je odliÄen in osvežilen. Zdi se, da je rukola novejša vrsta zelenjave, zadnje Äase tudi precej modna. V resnici izvira že iz Antike, Primorci pa jo imajo že od nekdaj v svoji kulinariki - gojeno in divjo. O rukoli bomo napisali veÄ v samostojnem prispevku, saj je vsestransko uporabna zelenjava.
Vrnimo se k satarašu.
Potrebujemo (za 2 osebi):
- 1 paprika
- 2 paradižnika
- šopek rukole
- 2 jajci
- pol Äebule
- olivno olje
- sol
- dve žlici mleka
Priprava:
1. V ponev, ki ima pokrov, damo olivno olje in nanj stresemo sesekljano Äebulo ter prepražimo.
2. Dodamo na drobno narezano papriko, dolijemo deciliter vode, pokrijemo in dušimo.
3. Paradižnika narežemo na drobno. Mi jih ne namakamo v vroÄi vodi in lupimo, ker so za prebavo potrebne vlaknine v lupini in na drobno narezana lupina v jedi sploh ni moteÄa.
4. Paradižnike dodamo sestavinam v ponvi in dušimo, dokler voda ne povre.
5. Medtem na drobno narežemo rukolo in prežvrkljamo jaÄki, ki smo jima dodali malo mleka.
6. Ko voda v ponvi povre, prelijemo jajÄka Äez sestavine, na to potresemo rukolo in med mešanjem popeÄemo.
7. Ker imamo med pripravo sataraša nekaj prostega teka, za poobedek še oÄistimo jagode, dodamo narezano banano in en vanilin sladkor ter zmiksamo s paliÄnim mešalnikom. Zmes damo v skledice in okrasimo s sladko smetano. Preprosto, hitro pripravljeno in okusno kosilo je na mizi.