V GrÄiji se je Lent že priÄel in sicer na oÄišÄevalni ponedeljek, letos 19. januarja.Ta dan je tudi grški državni praznik, ki naznani predvelikonoÄni post, ki traja 40 dni. Zapriseženi ortodoksi se popolnoma odreÄejo mesu, mleÄnim izdelkom, jajcem, ribam in ob doloÄenih dnevih tudi olivnemu olju in vinu. Ostali malo manj verni se sicer odpovedo mesu, toda uživajo v ostalih "prepovedanih" sadežih.
Kaj se torej znajde na grški mizi v Äasu Lenta?
Testenine, žitarice, zelenjava, suhi kruh, suho sadje, arašidi, olive in seveda ribe ter morski sadeži, ki so edini dovoljen živalski protein. Jasno, da je povpraševanje po ribah veÄje, vrste v ribarnicah so daljše. Po priljubljenih hobotnicah in škampih je takšno zanimanje, da jih ne ulovijo dovolj v grških vodah, zato jih uvažajo iz Severne Afrike. Skratka, preprosto reÄeno, v svetu znana, zdrava mediteranska dieta.
Naj bo Lent ali ne, obisk GrÄije je ob njeni zgodovini in naravnih lepotah prav gotovo tudi izreden kulinariÄen dogodek. Äe vas pot v deželo bogov ne bo prav kmalu vodila, si lahko grški PITA KRUH doma naredite sami . Kot se za Äas Lenta šika je recept, ki ga najdete v naslednjem poglavju "Kulinarika", vegetarijanski. Äe želite mesnega, tofu nadomestite s pišÄanÄjim mesom.