Cesarski praženec (šmoren) je res "kosilo na hitro. Äe ga obogatimo še s sadjem, npr. z jabolki, je še okusnejši.
Potrebujemo:
- 3 jajca, beljake stepemo v sneg
- 0,2 l mleka
- 0,1 l sladke smetane
- 10 žlic moke
- malo mineralne vode
- pest rozin
- 2 jabolki
- žlico ruma - maslo ali margarino
Priprava:
1. Jabolka olupimo in narežemo na majhne košÄke. Prelijemo jih z malo ruma in dodamo pest rozin ter zmešamo.
2. V skledo damo rumenjake. V posebni posodi iz beljakov stepemo trd sneg.
3. Rumenjakom dodamo mleko in sladko smetano ter stepemo. Dodamo skozi sito presejano moko in premešamo. Dolijemo še mineralno vodo. Na koncu dodamo še jabolÄno mešanico.
4. V veÄji ponvi segrejemo maslo ali margarino. Vlijemo testo in poÄakamo, da se na spodnji strani zapeÄe ter obrnemo. PoÄasi zaÄnemo drobiti testo in mešamo, da se enakomerno zapeÄe. Testa z vilicami ne pritiskamo, ampak ga nežno drobimo.
5. V testu ni sladkorja, tako si lahko privošÄimo nekoliko ekstravagance in "šmoren" postrežemo s solato. Sicer pa je odliÄen v kombinaciji s kompotom.