Švicarji pojmujejo rősti za njihovo nacionalno jed. Zaradi enostavne priprave je jed primerna tudi kot kosilo na hitro. Nekoč je bil rősti običajen zajtrk kmetov v kantonu Bern, danes ga v različnih variantah postrežejo povsod v Švici. Švicarski kulinariki se ne morejo zediniti ali mora za rősti biti krompir najprej skuhan ali je lahko surov.
Naš rősti smo obogatili z nekaterimi dodatki, da ga lahko jemo kot samostojno jed.
Potrebujemo:
- 3 do 4 krompirje
- malo šunke
- 2 žlici mleka
- 1 jajce
- 2 žlici naribanega sira
- majhno čebulo
- žlico masla
Foto: www.buttalapasta.it
Priprava:
1. Krompir naribamo na ribežniku v večjo skledo. Naribamo tudi sir. Dodamo na majhne koščke narezano čebulo in šunko. Jajček prežvrkljamo z dvema žlicama mleka in ga primešamo. Vse sestavine premešamo.
2. V ponev damo maslo in ga segrejemo. Dodamo zmes, jo poravnamo in jo oblikujemo v palačinko. Ponev pokrijemo in v njej dušimo krompir. Nato jo odkrijemo, da se krompir zapeče na spodnji strani.
3. Na zgornji del rőstija poveznemo krožnik in prekucnemo rősti na krožnik. V ponev ponovno damo maslo, segrejemo in dodamo rősti na strani, ki še ni spečena. Popečemo, dokler ne porjavi.
4. Rősti damo na krožnik, razrežemo na trikotnike in postrežemo s solato.