Zvezdice tudi v kulinariki oznaÄujejo odliÄnost. Tokrat bomo pisali o Michelinovih zvezdicah. Andre in Edouard Michelin, ki ju še bolje poznamo po Michelinovih gumah, sta leta 1900 izdala prvi vodiÄ, s katerim sta hotela nekaj manj kot 3000 voznikom v Franciji pri popotovanju ponuditi izÄrpne informacije o dobrih restavracijah, hotelih, bencinskih servisih, avtomobilskih servisih kot pomoÄ za uspešnejšo pot.
Michelinovo zvezdico je izjemno težko dobiti, še težje obdržati, kar nekateri ponosni lastniki oznaÄujejo že kot noÄno moro. Med Slovenci imamo le enega nosilca Michelinove zvezdice, ki si jo je prislužil za svojo restavracijo v NemÄiji. Leta 2010 je tako imenovani rdeÄi Michelinov vodiÄ bil izdan za naslednje evropske države: Francijo, NemÄijo, Nizozemsko, Belgijo in Luxemburg, Italijo, Španijo in Portugalsko, Švico, Veliko Britanijo in Irsko. Po mnenju poznavalcev Slovenija nima možnosti za to, da bi se znašla na zemljevidu Michelinovi vodiÄev. Razlogi so v njeni majhnosti in v kulinariÄni mentaliteti, ki ni nagnjena k odliÄnosti, marveÄ k želji po postrežbi hrane v velikih porcijah za nizko ceno. Restavracije, nosilke Michelinovih zvezdic, se med drugim ponašajo tudi z visokimi cenami, ki jih gost plaÄa za kulinariÄne užitke.
Kaj torej pomenijo Michelinove zvezdice?
Foto: //servicesv2.webmichelin.com
Slovenec Andrej Kuhar, nekdanji lastnik Kuhar's Hotel Restaurant Rodensteiner v Breuberg-Neustadt je edini Slovenec, ki se ponaša z lastništvom ene Michelinove zvezdice. Jedi vrhunskega Kuharja so se do nedavnega lahko preizkušale v Vili Bled, sedaj pa v okviru Sava Hotelov Bled.
Obstaja še tim. San Pelegrinova lestvica 100 najboljših restavracij na svetu. Na tej lestvici je Janez Bratovž, lastnik restavracije JB v Ljubljani zasedel 89. mesto.
Vrnimo se k Michelinovim zvezdicam. Leta 1926 so prvi restavraciji podelili eno zvezdico, leta 1930 pa dodali še kategoriji dveh in treh zvezdic.
Na fotografiji je kuharski mojster in lastnik restavracije JB, Janez Bratovž
www.identitagolose.it/img2
Kaj zvezdice pravzaprav pomenijo?
Ena zvezdica je razložena z besedami: Äe je restavracija na vaši poti, se je vredno ustaviti, ker boste dobili dobro hrano v prijetnem ambientu.
Dve zvezdici: restavracija si zasluži, da skrenete z glavne poti in jo obišÄete. Ne priÄakujte ugodnih cen.
Tri zvezdice: obisk restavracije je za gosta pravo doživetje glede hrane, vina, interierja in postrežbe. KonÄna cena na raÄunu bo zato izjemno visoka.
www.examiner.com
Kdor prejme zvezdico je nenehno kontroliran s strani Michelinovih inšpektorjev, ki ga nenapovedano preverjajo nekajkrat letno. Tako si je potrebno Michelinovo zvezdico vedno znova prislužiti. Za mnoge lastnike restavracij je to postala prava mora, zato so tudi primeri, ko so se zvezdici odrekli. Po drugi strani lahko izguba zvezdice pomeni za lastnika restavracije pravo katastrofo. Tudi Michelinovi inšpektorji so v preteklosti povzdignili glas, da jih je številÄno premalo za nenehne stroge kontrole restavracij.
da.momondo.com
RdeÄi Michelinov vodiÄ je najbolj znan vodiÄ. Obstaja še varianta zelenega Michelinovega vodiÄa, ki je namenjena popotnikom in turistom. Šest rdeÄih vodiÄev še posebej pokriva nekatera mesta. Pravi hit je Tokio, ki ima najveÄ MIchelinovih zvezdic skupaj, kar 191. Tri zvezdice ima le osem restavracij, dve 25, medtem ko si je eno zvezdico prislužilo 117 restavracij. To je dvakrat veÄ kot jih ima kulinariÄno prestižni Pariz. Evropski vodiÄi pokrivajo skupno veÄ kot 45 000 hotelov in restavracij po celi v Evropi. Zgleda, da Slovenije še dolgo ne bo med Michelinovimi zvezdicami in v njihovih vodiÄih.