Trenutno so v kulinariki aktualne jedi iz jajc in tortilja je pravi recept za te smernice. Gre za priljubljeno špansko jed, katere osnova so krompir in jajca, ostale sestavine pa se lahko poljubno dodajo. Je hitro pripravljena, še posebej, Äe si krompir pokuhamo vnaprej, zato jo lahko pripravimo za hitro kosilo. Pripravili smo jo po naše, kar pomeni, da smo tradicionalni recept malo "obogatili" - dodali smo papriko, paradižnik in šitake. Ker je sezona gob, bi lahko mirno dodali lisiÄke.
Indijska jed curry nam nudi številne možnosti kombiniranja in uporabe najrazliÄnejših sestavin. Dovolj hitro je pripravljena, da jo lahko skuhamo kot kosilo na hitro.Kaj je curry in kako ga na splošno pripravimo, smo zapisali v sestavku na tej povezavi.
Pripravili smo curry iz kosov pišÄanÄjih prsi, dodali aromatiÄne zaÄimbe, na koncu primešali še kokosovo mleko in servirano jed potresli s svežim koriandrom. Jed smo servirali z rižem, zraven pa bi lahko ponudili tudi drugaÄno prilogo ali kar kruh.
Kako pripravimo curry s pišÄanÄjim mesom in kokosovim mlekom za hitro kosilo?
PišÄanÄja prsa smo pripravili kot zloženko in zapekli v peÄici. Na krožnik smo dali zelo soÄno in okusno jed. VeÄer prej smo dali pišÄanÄje zrezke v marinado in s tem okus še dodatno izboljšali. Za hitrejšo pripravo priporoÄamo, da pišÄanÄje zrezke predhodno na rahlo popeÄemo, s Äemer bomo skrajšali Äas peÄenja v peÄici.
To zloženko si bodo lahko privošÄili tudi diabetiki.
Šparglji so ena izmed prvih vrst zelenjave na vrtu, in najlepše je, Äe jih lahko z vrta takoj prenesemo v lonec. Šparglji so nizkokaloriÄni, v 100 g je zgolj 22 kcal, so lahko prebavljivi in zdravi. Šitake so gobe, ki izvorno prihajajo z Daljnjega vzhoda in so cenjene po vsestranskih zdravilnih uÄinkih. Šparglje, šitake in ostalo zelenjavo, smo pripravili v omaki in ji primešali špagete. Lahka in zdrava prehrana, primerna tudi za diabetike (špagetov zmerno), ki se pripravi enostavno in hitro.
Kako pripravimo špagete s šparglji in šitakami za hitro kosilo?
Zimski Äas je Äas kolin in na mizi se pogosto znajdejo krvavice s kislim zeljem ali repo. Prekmurski naÄin priprave repe je bujta repa, ki jo obogatimo s proseno kašo. VeÄne diskusijske dileme so ali krvavice prej nekoliko prevreti v vodi ali jih kar speÄi. Nasprotniki pravijo, da so krvavice že obarjene in je njihovo kratko prekuhavanja potrata Äasa in energije. Naslednja diskusija se vrti okoli tega ali krvavice peÄemo v ponvi ali v peÄici. Kakorkoli: mi krvavice na kratko prevremo, peÄemo jih v ponvi, repi pa obvezno dodamo proseno kašo.
Pripravimo enkrat krompir kot samostojno jed ali prilogo nekoliko drugaÄe. Ne kot pire, peÄen ali pražen krompir, ampak v obliki krompirjevih pogaÄic, ki jim dodamo priljubljeno (ali poljubno) zelišÄe. OdloÄili smo se za stebelno zeleno. Za hitro kosilo prijajo z veliko skledo solate, lahko so le priloga ali pa prigrizek. Dodajamo še idejo za dobro solato.
Kako pripravimo krompirjeve pogaÄice kot kosilo na hitro?
Po ruskem plemenitašu Stroganoffu (tudi Stroganow) poimenovana jed, je zelo hitra za pripravo. Obstaja veÄ razliÄic te jedi iz konca 19. st., najbolj znana je z govedino, Äeprav se izvirni recept ni ohranil. ZnaÄilnost tega recepta je da meso, narezano na trakove, prepražimo skupaj s Äebulo in zalijemo s "kislo" omako iz kisle smetane, gorÄice in paradižnikove mezge. ObiÄajno se kot priloga k jedi Stroganoff doda riž.
Kako za hitro kosilo pripraviti puranji zrezek na naÄin Stroganoff?
Slovenci smo krompirjevci in znamo krompir pripraviti na tisoÄ in en naÄin. Manj pogosto se spomnimo, da lahko krompir tudi polnimo in naš recept je namenjen prav temu. ÄŒe krompir ne bo vnaprej kuhan, potem bo priprava kosila trajala dlje. Lahko ga damo kuhati zjutraj, ko se pripravljamo za v službo. Medtem ko bomo nared za odhod, bo tudi krompir kuhan. ÄŒe pa ga bo torej treba le še izdolbsti, pripraviti maso za polnjenje in ga zapeÄi, bo kosilo hitro na mizi. Zraven ponudimo solato in kosilo na hitro je gotovo.
ZelišÄa in zaÄimbnice so v sodobni kulinariki zelo cenjena.Slovenci jih imamo veliko na vrtu, po podatkih pa najveÄ in najraje uporabljamo žajbelj. Sicer ne toliko v kulinariki kot v zdravilne namene. Tokrat smo v receptu uporabili pehtran, ki ga obiÄajno najraje dodamo v nadev za potico. Kose pišÄanca smo napolnili s pehtranom, dodali še krompir in Äesen ter vse zapekli v peÄici. Zelo okusno.
Po velikonoÄnih praznikih obiÄajno ostane kar nekaj pisank, ki jih je treba porabiti. Trdo kuhana jajÄka lahko v hladilniku hranimo do 5 tednov. Ker se obiÄajno preobjemo tudi šunke in drugih mesnih zadev, po praznikih prav prija kakšna vegetarijanska jed. Pripravili smo raviole z zelenjavno omako, ki smo jo obogatili s šitakami.Trdokuhan jajÄek smo narezali na majhne košÄke in ga potresli po testeninah ter vse posipali še s parmezanom.
Kako pripravimo raviole z zelenjavno omako s šitakami?
Shakshuka, je tradicionalna arabska jed, ki naj bi izvorno prihajala iz Tunizije, je pa priljubljena tudi v TurÄiji, Egiptu, Libiji, Maroku, Izraelu ... Pripravimo jo zelo hitro, tako da je v 20 minutah na mizi. Osnovne sestavine jedi so Äebula, paprika in paradižnik ter jajca, ki se poširajo v omaki iz omenjenih sestavin. Ponekod ji radi dodajo zelišÄa in zaÄimbe kot sta korijander ali kumina ali pa ji dodajo zaÄinjeno klobaso. ObiÄajno se servira tako, da dobi vsak shakshuko v litoželezni ponvi in jo poje v kombinaciji s kruhom. Mi smo jo kombinirali z zapeÄenim mladim krompirÄkom s celo kumino.
Kako pripraviti shakshuko za kosilo na hitro?
Celotna glavna jed kosila je pripravljena v enem pekaÄu. Pri tem gre res za prihranek Äasa in energije, pa tudi posodja za pranje je bistveno manj. V pekaÄ smo naložili pišÄanec in krompir, dodali še nekaj dodatkov za "ta pravi" okus, primerno zaÄinili, ostalo pa je opravila peÄica. 10 minut za pripravo in 35 minut za peko in že je jed na mizi. KulinariÄno ustvarjalni bodo znali eksperimentirati tudi z drugimi sestavinami pri pripravi jedi na takšen naÄin.
Kako pripravimo pišÄanca s krompirjem, zapeÄenega v peÄici?