Včasih se zakalkuliramo in skuhamo preveč pire krompirja.Slovenci nismo veliki navdušenci kuhanja iz ostankov, Nemci so pri tem veliki navdušenci. Tudi ta recept je prirejen po zamisli iz nemške kuharske knjige. Torej, če nam pire krompir ostane, ga shranimo v hladilniku in naslednji dan ga lahko pripravimo kot hitro kosilo. Spekli smo "palačinko" iz pire krompirja, prepražili gobice (ki jih je še veliko v zmrzovalniku in jih je treba porabiti) in za povrh spekli še jajček na oko.Namesto gobic lahko uporabimo marsikatero zelenjavo, npr. šinačo ali blitvo, brokoli, cvetačo, komarček ...
Kako za kosilo na hitro uporabimo pire krompir prejšnjega dne?
Recept za originalno špansko paello smo že pred časom zapisali in dosegljiv je na tej povezavi. Paella se lahko pripravi na veliko načinov. Tokratna je pripravljena s kosi kurjega mesa in namesto, da bi jo do konca skuhali na štedilniku, jo zapečemo v pečici. Za pripravo potrebujemo okoli 15 minut, za peko v pečici 25. Gre za enostaven recept, ki ga lahko uporabimo tudi za hitro kosilo.
Kako pripravimo paello s kosi kuretine, zapečeno v pečici?
Japonska kuhinja zaradi hitre priprave jedi, ki tako ohranijo svojo kvaliteto, in zaradi uporabe zdravih sestavin, postaja tudi v našem okolju vse bolj cenjena. Jedi so zaradi kratkega časa priprave in kuhe primerne tudi za hitro pripravljeno kosilo. Pripravili smo govedino, narezano na trakove, ki smo jo marinirali v teryjaki omaki. Teryjaki omako najdemo v trgovinah na policah z eksotično prehrano, korenino ingverja pa imajo na oddelku z zelenjavo v ponudbi že domala vse naše trgovine.
Kako pripravimo govedino, narezano na trakove na japonski način?
Ljubitelji testenin bodo navdušeni nad tem receptom, ki nudi pestro izbiro možnosti pri poigravanju z okusi. Izberemo lahko raviole s poljubnim polnjenjem, in teh je v ponudbi naših trgovcev zares veliko. Eksperimentiramo lahko tudi z izbiro zelenjave. Namesto raviolov bi lahko uporabili tudi torteline. "Narastek" je hitro in enostavno pripravljen, zato je primeren za hitro kosilo. Izbrali smo raviole s šunko in sirom, za zelenjavo pa sladki koromač. Uporabimo lahko tudi bučke, korenje, papriko, brokoli, kar imamo pač radi.
Kako pripravimo zapečene raviole kot kosilo na hitro?
Jetrca niso ravno priljubljena jed za vsakogar, pa tudi pripraviti jih je treba znati tako, da niso trda. Ta recept odkriva skrivnost mehkih jetrc: narežemo jih na tanke rezine in nato pomokamo. Lahko jih pražimo tudi nekoliko dlje, pa bodo vseeno izjemno mehka. Vsekakor je recept primeren za hitro kosilo. Poseben okus dodajo še gobe in paprika.
Kako pripravimo jetrca z gobami in papriko kot kosilo na hitro?
Zelo okusen dőner kebab si lahko zelo na hitro pripravimo kar v domači kuhinji. Otroci bodo še posebej navdušeni nad njim, saj imajo praviloma radi hamburgerje, na katerega spominja. Pa tudi odrasli ne bodo imeli nič proti. Dőner kebab je sestavljeniz pečenih koščkov piščančjih prsi z dodano omako in zelenjavo. Slastno vsebino smo enkrat obdali s hamburger bombetko, drugič pa z lepinjo.
V kitajski kuhinji sta popularni dve vrsti zelja (ki sploh nista pravi vrsti zelja): kitajsko zelje in pak-choi. Prvo je vedno pogosteje tudi na naših mizah, za drugo pa se že nekaj časa dobi seme tudi pri nas, da ga lahko posejemo na vrtu. Kitajsko zelje je zelo bogato z vitaminom C in je zaželeno tudi zato, ker je lažje prebavljivo kot naše zelje. Je zelo nizkokalorično, saj 100 g vsebuje le borih 12 kalorij.
Kitajsko zelje smo pripravili s piščancem in papriko ter še nekaj drugimi sestavinami. Z rižem kot prilogo je to zelo okusno kosilo na hitro.
Kako pripravimo ponev s kitajskim zeljem in piščancem kot hitro kosilo?
Bučno olje ni primerno le za pripravo solat, marveč se lahko uporablja še na različne druge načine, tudi za pečenje. V bučnem olju smo spekli paniranega osliča in okus je zares dober. Osliča smo panirali v koruzni moki, lahko pa bi ga tudi v koruznem zdrobu. Sladokusci prisegajo, da je kulinarični presežek vanilijev sladoled prelit z bučnim oljem.
Če nimamo svežega osliča, ga kaže odtaliti kar nekaj ur pred pripravo. Oslič, pečen v bučnem olju, je recept za hitro kosilo. Kot prilogo smo ponudili krompir in krokete ter solato iz motovilca.
Kako pripravimo osliča, pečenega v bučnem olju kot kosilo na hitro?
V sezoni, ko imamo veliko paradižnika in paprike na vrtu, je priročno izbirati recepte za jedi, ki vsebujejo navedeno zelenjavo. Sem sodi tudi recept za pripravo piščanca, kot ga pripravljajo Baski. Primerjali smo veliko receptov baskijskega piščanca in se razlikujjeo le v niansah. V nekaterih poleg kosov piščanca dodajo še šunko in šampinjone, v nekaterih pa izpustijo vino, ki smo ga mi dodali. Kot priloga se vedno pojavlja riž, bodisi postrežen kot osnova na katero nadevamo piščanca, bodisi kot samostojna priloga. Baskijski piščanec je primeren tudi za pripravo kosila na hitro.
Slovenci imamo radi krompir, zato bi nam morala biti povšeči tudi španska tortilja, ki vsebuje krompir in jajca. Je jed, ki jo pripravimo hitro in za majhen denar. Prav pride tudi ko je treba pripraviti kosilo iz sestavin, ki so zgolj v domači shrambi. Lahko je samostojna jed, ki jo ponudimo toplo ali pa kot prilogo še h kakšnemu kosu mesa. Da ne bodo mesojedci prikrajšani za svoj užitek.
Kako pripravimo špansko tortiljo kot kosilo na hitro?
Orada "al cartoccio" je italijanski način priprave ribe, tako, da jo pečemo kratek čas v pečici dobro "zapakirano" v peki papirju. Zaradi hitre priprave, je tako pripravljena orada primerna za hitro kosilo. Pomembno je, da kupimo svežo orado in prosimo, da nam jo očistijo kar v ribarnici. Sestavine, ki jih kuharji dodajajo tako pripravljeni oradi so različne. V osnovi so sestavine asketske, pri variacijah pa se dodaja tudi ingver, bučke ...
Kako pripravimo orado "al cartoccio" v peki papirju kot kosilo na hitro?
Otroci obožujejo nabodala. Pa tudi odrasli se jih ne branimo, pa še hitro so pripravljena ter zato primerna za hitro kosilo. V trgovinah za 1 € dobite pripravna lesena nabodala za navedeno ceno. Nanje smo dali piščančje meso, lahko bi bilo tudi puranje ali koščki svinjske ribice. Nabodli smo še majhne mlade krompirčke, pa male šampinjone in za okus še malo čebule. Za krompirjejedce smo za vsak slučaj skuhali še nekaj mladih krompirčkov, ki smo jih nato na hitro popekli na kokosovi masti in dodali koriander.