Spomladi nas med prvimi užitnimi rastlinami razveseli čemaž ali divji česen, o katerem smo že pisali (več na tej povezavi). Receptov za pripravo čemaža je veliko in nekaj jih najdete tudi na naši spletni strani. Tokrat smo se odločili za pripravo švicarskih röstijev z dodatkom čemaža. Lahko jih jemo kot prilogo k mesu ali pa kot samostojno jed. Odlični so topli, postreženi takoj po pečenju, ali hladni. Priprava čemaževih röstijev je dovolj hitra, da jih lahko pripravimo kot hitro kosilo.
Kako uporabiti čemaž v kombinaciji s švicarsko specialiteto rösti?
Gospa Milena nam je posredovala recept za jed, za katero pravi, da so doma nad njo zelo navdušeni in so jo sami poimenovali vegeštra. Jed sestavljajo doma pripravljeni čevapčiči in zelenjavna priloga iz paradižnika in paprike. Jed smo preizkusili in tudi nam je bila zelo všeč.
Predvsem v zimskih mesecih se v naših trgovinah ponuja gojeni (siljen) belgijski radič ali vitlof ali cikorija, ki so ga poznali že v egipčanskih časih. Posebnost tega radiča je, da ga lahko uporabimo na najrazličnejše načine in ne le v solati. Pripravili smo ga s sirom in šunko, zapečenega v pečici, in sicer v smetanovi omaki z bukovimi ostrigarji.
Saltimbocca je italijanska jed, ki naj bi izvirala iz Brescie in je zanimiva predvsem zaradi žlahtnih sestavin, hitre in enostavne priprave ter odličnega okusa. Originalne sestavine so telečji zrezki, šunka ali pršut ter listi žajblja. Namesto teletine se da, seveda, uporabiti tudi druga vrsta mesa, vendar na takšen način recept ni več originalno italijanski. Beseda saltimbocca pomeni skok (v usta) in pripravljena jed zares vabi k skoku v usta.
Kako pripravimo kot hitro kosilo jed, imenovano saltimbocca alla Romana?
Tamagoyaki, imenujejo Japonci njihovo omleto, ki jo pripravijo nekoliko drugače, kot smo jo vajeni pripraviti mi. Omleto pečejo v pravokotni ponvi (žar ponev bo prišla prav) in jo v ponvi kar sproti zvijajo in s tem debelijo. Pomagajo si s palčkami in z njimi tudi prežvrkljajo sestavine. Bog ne daj uporabiti metlico za stepanje, pravijo. Omleta je hitro pripavljena, zato je primerna za kosilo na hitro.
Kako pripravimo tamagoyaki, omleto na japonski način kot hitro kosilo?
O španski, portugalski in mehiški jedi, z imenom empanadas smo že pisali. Prvotni recept si lahko preberete tukaj. Tokrat jo bomo pripravili na hitrejši način, saj si bomo pomagali z že kupljenim testom.
Hitro kosilo bo še hitreje pripravljeno, če si nadev pripravimo zvečer ali zjutraj. Pečenje empanade zahteva med 20 in 25 minutami.
Sufle je očarljiva francoska jed in pripravili smo ga za hitro kosilo, ker je priprava zares hitra in enostavna. Za sufle ne potrebujemo veliko sestavin, pomembno je, da imamo pri roki nariban sir. Preostale sestavine imamo ponavadi kar v hladilniku ali v omari. Pri naših veletrgovcih se za majhen denar dobijo posebne ognjevarne posodice za sufle, ki so namenjene le eni osebi. Pri povabilu gostov je zanimivo pripraviti sufle v posameznih modelčkih, sicer pa ga lahko pripravite, tako kot mi, v večjem pekaču. K sufleju ponudimo zeleno solato.
Torteline, obogatene z zelenjavo in šampinjoni ter prelite z jajčki, mlekom in naribanim sirom, lahko zapečemo še v pečici. Tako dobimo "narastek", ki je veliko bolj izdaten, kot če zgolj skuhamo pol kile tortelinov. Trgovci ponujajo torteline s toliko različnimi nadevi, da si lahko omislimo kakršnokoli kombinacijo okusov. Največ časa za pripravo tega kosila na hitro, potrebujemo s sekljanjem zelenjave, vendar lahko to opravimo, medtem ko kuhamo torteline. V pečici jih zapečemo v zgolj 15 minutah in kosilo je končamo.
Kako pripravimo gratinirane torteline z zelenjavo in šampinjoni za hitro kosilo?
Za hitro kosilo bomo pripravili postrvi, obogatene z zelišči in spečene na plošči. Če vam je ljubše pečenje v pečici, priporočamo, da dodate v trebuh očiščene postrvi nekoliko masla.Za zelišča smo uporabili rožmarin, listek žajblja in peteršilj, pa še kolešček limone. Vsekakor naj vam za hitrejšo pripravo, postrvi očistijo že v ribarnici.
Običajno uporabimo posušen mariniran paradižnik kot sestavni del testeninskih jedi. Tokrat se je znašel v družbi s krompirjem in bučkami, vse zapečeno v pečici. Osvežitev pri kombinaciji krompirja in posušenega paradižnika predstavlja prav na kolesca narezana bučka.Za povrh smo dodali še nekaj neoluščenih strokov česna, ki se v pečici odlično zapeče oziroma zmehča. Tokratno hitro kosilo smo pripravili še s prepečenimi koščki puranjega mesa.
Kako pripravimo krompir, posušen paradižnik in bučke zapečene v pečici, v kombinaciji za zapečenim puranjim mesom kot kosilo na hitro?
V slovenskem kulinaričnem prostoru so palačinke v glavnem priljubljena jed, še posebej za otroke. Običajno je tako, da nam nekaj palačink ostane in jih poskušamo naslednji dan porabiti na različne načine. Tokratni recept je namenjen prav temu, da iz palačink pripravimo še eno kosilo na hitro. Tokrat, za spremembo, ne sladko. Palačinke smo polnili z blitvo in šampinjoni, jih prelili s kislo smetano in jajčkom ter zapekli v pečici.
Kako pripravimo palačinke, polnjene z blitvo in šampinjoni kot hitro kosilo?
Na našem tržišču se je pojavila Žitova novost, kombinacija riža, pire in ječmena v istem "paketu". Nam je mešanica okusov všeč in iz nje smo pripravili jed z bučkami in gobami. Vsa zadeva se kuha približno 20 minut, razmerje med količino žitne mešanice in vode pa je 1:4. Dobra zamisel za pripravo kosila na hitro.
Kako pripravimo kombinacijo riža, ječmena in pire kot hitro kosilo?