Hura, gobe rasejo in gobarji bodo ponovno prišli na svoj račun. Iz gozda naravnost v krožnik, krasna rešitev za hitro kosilo. Zmes še postanek na vrtu za paradižnik ali dva ter šopek rukole in sestavine za gobe z jajci so skoraj pripravljene. Poskusite namesto peteršilja nasekljati rukolo, ki je rahlo začinjenega okusa. Imenitno se prileže h gobam.
Kako pripravimo kosilo na hitro z gobami, jajci in rukolo?
Orado, eno najboljših belih rib, bomo za hitro kosilo spekli na žar plošči in kot prilogo ponudili krompir z blitvo. Ne zamujajmo se s čiščenjem ribe, zato prosimo, da nam jo očistijo v ribarnici. Medtem ko pečemo ribo na plošči, kuhamo krompir z blitvo. Zdravo in izvrstno kosilo, bo hitro na mizi. Ker spada k dobri glavni jedi (ob kozarčku rdečega vina, jasno) še imenitna sladica, smo zjutraj pripravili še pano cotto. Ampak to je že druga zgodba z drugim receptom.
Kako enostavno pripravimo orado na žar plošči s prilogo iz krompirja in blitve za kosilo na hitro?
Malo po naše in malo po kitajsko in hitro kosilo je na mizi. Recept je sestavljen iz sezonske zelenjave v poletnem času, ko na "sprehodu" po vrtu naberemo paradižnik, papriko, bučke, melancane, baziliko ... Tokrat smo kosilo na hitro poenostavili kar z rižem v vrečki, file piščančjih prsi pa narezali na majhne koščke in popražili na sezamovem olju. Lahko in zdravo kosilo, z nizkimi stroški in za povrh še hitro na mizi.
Kako kot hitro kosilo popražimo koščke piščančjega fileja, sezonsko poletno zelenjavo in riž v okusni jedi?
Čemaž ali divji česen postaja vse bolj priljubljen v kulinariki. Zaradi intenzivnega in specifičnega okusa ga lahko uporabimo na številne načine: v juhi, namazu, rižu, krompirjevem pireju, testeninah, cmokih, z jajci ... Mi smo ga pripravili pri kosilu na hitro kot sestavni del vlivancev, po domače špeclov. Lahko jih jemo kot prilogo k mesu ali pa kot samostojno jed. Fino je, če lahko maso za špecle pustimo nekaj časa počivati. Če za to ni časa, bodo prav tako okusni.
Kako pripravimo vlivance s čemažem kot hitro kosilo
Pri avstrijskem trgovcu smo odkrili "oblate" poimenovane "fladen pizza". V navodilih svetujejo, da jih pogrejemo v mikrovalovni pečici in obložimo s poljubnim nadevom ter jih pripravimo v stilu pice žepek. Lahko pa jih jemo namesto kruha. Izbrali smo prvo možnost in jih pripravili kot kosilo na hitro.
Kako pripravimo polnjene "fladen pizza"
Pri pripravi italijanske fritate si lahko omislimo številne kombinacije sestavin: uporabimo lahko najrazličnejšo zelenjavo, lahko je vegetarijanska ali pa ji dodamo malo mesa, šunke ali pršuta. Priprava je hitra, okoli 20 minut je potrebnih, da se nato zapeče še v pečici. Kot hitro kosilo smo pripravili vegetarijansko fritato.
Kako jo pripraviti zelenjavno italijansko fritato?
Približno pol ure bo potrebne za to, da bo to kosilo na hitro pristalo na mizi. Zelenjavo: bučke, korenje in papriko smo s koščki puranjega mesagratinirali s sirom in v dvajsetih minutah zapekli v pečici. Medtem smo pripravili še pomfri iz svežega krompirja in solato po želji.
Kako kot hitro kosilo ponudimo koščke puranjega mesa in zelenjavo, zapečeno v pečici?
File piščančjih prsi lahko paniramo tudi v koruzni moki in namesto drobtin uporabimo kokosovo moko. Tako so zrezki nekoliko bolj hrustljavi kot pri klasičnem paniranju. Za prilogo smo pri tem kosilu na hitro pripravili krompir z zelenjavo na mehiški način.
Kako kot hitro kosilo pripravimo panirane piščančje prsi v koruzni in kokosovi moki s krompirjem in zelenjavo na mehiški način?
Črni rezanci vsebujejo sipino črnilo in so zanimiva sprememba, ki jo lahko postrežemo za kosilo ali gostom, ki pridejo na obisk. Pripravili smo jih s pršutom, grahom, smetano in jajčki. Ker priprava dodatkov ni zamudna, je ta recept pripraven za hitro kosilo. Namesto pršuta je možno uporabiti tudi slanino.
Ocvrte lignje pripravimo zares izjemno hitro. Za kot maslo mehke lignje kaže upoštevati štiri nasvete: lignji morajo biti dobro osušeni na papirnatih brisačah, ne smemo jih zapeči na prevročem olju, cvremo jih le 2 do 3 minute in solimo na koncu.
Lignji so super kosilo na hitro, še posebej, če se pri pripravi poslužimo zvijače s polivinil vrečko.
Kako kot kosilo na hitro pripravimo ocvrte lignje?
Mešanico riža in divjega riža skuhamo posebej. To nam vzame približno 20 minut časa. Medtem pripravimo vse ostale sestavine. Posebnost te rižote je še zapečen jajček, ki ga vmešamo med riž. Rižoto pripravimo v voku in hitro kosilo je na mizi.
Kako pripravimo rižoto z divjim rižem, šampinjoni, jajčkom in še s čim, kot kosilo na hitro na kitajski način?
Cordon bleu je zrezek, ki ga polnimo s kuhano šunko in sirom, nato paniramo in popečemo. Lahko ga ponudimo kot zrezek ali pa ga narežemo na rezine in postrežemo s prilogo. Izbiramo lahko med različnimi vrstami mesa, kot je piščančje ali puranje. Naš cordon bleu smo pripravili s teletino. Priprava zrezka in nato pečenje, je hitro, zato je cordon bleu primeren za hitro kosilo.