V celoti bo to kosilo na hitro ob predpostavki, da vam je od predhodnega kosila ostal riž. Ali pogledano z drugega zornega kota: če vam ostane riž, ga ne zavrzite, pripravite odlične riževe kroglice.
Ostrigarji so izvrstne gobe, ki jih ne smemo predolgo kuhati ali peči, ker sicer postanejo trdi. Ostrigarje smo pripravili na dunajski način.
Rezine svinjske ribice smo panirali v jajčku in moki s parmezanom. Za prilogo smo skuhali široke rezance s čilijem in jih pripravili z jajčkom ter drobnjakom. To kosilo na hitro je na mizi v dobrih 20 minutah.
Sestavine za to hitro kosilo
- zrezki svinjske ribice
- sol, mleta paprika, provansalske začimbe
- 4 žlice ostre moke
- 2 žlici parmezana
- prežvrkljan jajček z žlico mleka
- rezanci s čilijem
- žlica masla
- drobnjak
- jajček in 2 žlici kisle smetane
... ter krompir, pripravljen kar v mikrovalovni pečici kot priloga. Hitra priprava - hitro kosilo. V času, ko veliko pečemo peciva, je tudi kokosova moka pri roki. Zakaj je ne bi namesto drobtin uporabili pri paniranju in še malo začinili z žličko karija za pestrejši okus. Krompir, pripravljen v mikrovalovni pečici terja nekaj minut in medtem, ko se ukvarjamo s puranjimi zrezki, se bo zmehčal tudi krompir. Še solata po izbiri, pri nas bo to motovilec in kosilo na hitro, je na mizi.
Za hitro kosilo smo pripravili kitajsko jed, ki spada med njihove klasične jedi. Imenuje se chop suey in je običajno sestavljena iz mesa in zelenjave, ki ju hitro pripravimo v voku. Zraven običajno ponudijo riž. Mi smo postopek priprave jedi še bolj poenostavili, saj smo v vok k mesu in zelenjavi dodali še kitajske rezance. Tako je jed pripravljena še hitreje.
Kako pripravimo chop suey za kosilo na hitro?
V 20 minutah so v pečici zapečeni koščki piščančjih prsi, z narezanim komarčkom in papriko. Priprava traja okoli 10 minut. Kosilo na hitro je lahko na mizi torej v dobrih 30 minutah.
Za to hitro kosilo potrebujemo:
- piščančje prsi
- malo limoninega soka
- strok česna
- malo nasekljanega peteršilja
- sladki komarček
- papriko
- nariban sir
- sol, poper
- olje
To je kosilo na hitro takrat, ko so nam ostale palačinke od prejšnjega kosila in lahko isto jed pripravimo dvakrat. Na različen način, seveda. Palačinko smo polnili z mletim mesom in šampinjoni ter zmes primerno začinili. Zvito palačinko smo nato še panirali.
Kaj potrebujemo in kako pripravimo te kanelone kot hitro kosilo?
Pri buči hokaido je posebnost ta, da je ni potrebno olupiti, marveč se pripravlja in poje skupaj z lupino. Glede na izjemno trdoto lupine, je to prav pripraven podatek.
Rižoto lahko jemo kot samostojno vegetarijansko kosilo na hitro. Če brez mesa ne gre, pa se pripravijo še zrezki.
Več o hokaido buči si lahko preberete na tej povezavi
Kako pripravimo rižoto z bučko hokaido za hitro kosilo?
Dobrih dvajset minut in hitro kosilo je na mizi. Pripravimo polnjeno puranjo rulado, jo popečemo in dodamo še prilogo po želji. Pri polnjenju rulade, se lahko poigravamo z različnimim sestavinami, ki jih imamo na zalogi oziroma v hladilniku. Pri tem receptu smo uporabili že pripravljen namaz in nariban sir.
Če je časa nekoliko več lahko sledite še nadgradnji našega hitrega kosilo z gobovo omako in svaljki z drobtinami.
Kaj potrebujemo za to kosilo na hitro?
Sestavine
- večji puranji zrezek
- sol in poper
- pesto ali drugo že pripravljeno sestavino za polnjenje
- nariban sir
- olje za pečenje
Ker so naše trgovine dobro založene s sestavinami, ki se uporabljajo v kuhinjah na drugih kontinentih, ni več težko vsaj delno pričarati avtentičnega okusa želene jedi. Pri naši kitajski jedi, piščancu chow mein, ki smo jo pripravili kot hitro kosilo, smo uporabili mešanico kitajskih začimb, ki smo jo kupili pri francoskem sosedu. Ker mora biti file piščančjih prsi predhodno kuhan, smo ga "podtaknili" v kurjo juho, ki smo jo istočasno kuhali. Recept za kurjo juho, ki po izročilu naših babic krepi odpornost, bi lahko pripravili tudi na kitajski način. Nazaj k naši kitajski jedi, ki jo lahko pripravimo kot kosilo na hitro zelo enostavno.
Kosilo na hitro za ljubitelje italijanskih testenin, ki ne štejejo prav vsako kalorijo. Recept zaokrožujeta zelenjava in smetanova omaka. Orecchiette so kuhane v 15 minutah, prav toliko potrebujemo tudi za pripravo omake.
Kaj potrebujemo za testeninsko hitro kosilo?
- testenine orecchiette (ali katerekoli druge)
- olivno olje
- malo nasekljane čebule
- tretjino pelatov iz konzerve
- en sladek feferon
- nekaj listov špinače
- nekaj cvetov brokolija
- ananasov žajbelj za okus (ali list navadnega žajblja)
- smetano za kuhanje
Kotleti se pečejo po sedem minut na vsaki strani, kar pomeni, da so gotovi dokaj hitro. Nekaj časa moramo prišteti še za polnjenje žepkov v kotletih. Za prilogo pripravimo krompir ali riž z grahom. Kosilo na hitro je tako pripravljeno v kratkem času.
Potrebujemo
- nekoliko debelejše svinjske kotlete
- pršut ali podobno delikateso za polnjenje kotletov
- žlico sesekljanega peteršilja
- čajno žličko drobno sesekljane čebule
- čajno žličko srednje ostre gorčice
- žličko belega suhega vina
- malo paprike v prahu
- začimbe za kotlete: sol, poper, kumina, timijan ...
- olje makadamije za pečenje
Tokratni recept je zgolj za tiste, ki so pripravljeni sprejeti občasen kompromis in skuhati tudi kakšno instant varianto. Iz radovednosti smo kupili škatlo z japonskim načinom priprave hrane, poimenovano Katsu curry mealkit. Kosilo nam je bilo všeč, ob predpostavki, da smo pripravljeni na drugačen okus priložene curry omake. Vsekakor je način paniranja mesa in zelenjave (bučk) izjemno okusen.
Kako pripravimo kosilo na hitro na japonski način?