Mladi dežniki so zelo pripravni za paniranje. Če imamo nekoliko več časa, jih lahko tudi polnimo in pripravimo okusno jed. Ali imamo v košari zares dežnike in jih nismo zamenjali s strupenimi mušnicami, prepoznamo po premakljivem obročku, ki ga ima dežnik na betu.
Potrebujemo:
- glave mladih dežnikov
- moko, jajce in drobtine
- začimbe
- za nadev še bel kruh ali žemljo, jajce, malo mleka, sol, košček prekajenega mesa, peteršilj
Priprava:
1. Bet ločimo od dežnika tako, da rahlo primemo glavico dežnika in bet čisto pod glavico ter zasučemo. Premakljiv obroček na betu dokazuje, da gre za dežnik. Dežnike operemo, luske odstranimo in gobo osušimo.
2. Če se odločimo dežnike napolniti z nadevom, potem bel kruh ali žemljo narežemo na kocke in prelijemo z mlekom. Pustimo stati toliko, da se kruh zmehča. Kašo stisnemo med dlanmi, da odteče odvečno mleko. Solimo, popramo, dodamo narezano šunko, prežvrkljano jajce, malo moke in peteršilj. Po želji še začimbe kot timijan ali rdečo papriko. Z zmesjo previdno napolnimo vdolbine dežnikov.
3. Pripravimo sestavine za paniranje: moko, prežvrkljano jajce z malo mleka, ki ga osolimo in drobtine. Dežnike povaljamo v sestavinah.
4. V ponvi segrejemo olje in počasi na vseh straneh popečemo dežnike. Kot prilogo lahko ponudimo riž in solato po želji.
5. Gobe so okusne, vendar težko prebavljive, zato jih dobro prežvečimo in jih ne kombiniramo s pitjem alkohola.