Primorcirastlino rukolo poznajo že dolgo, v preostalih delih Slovenije je postala modna v zadnjih letih. Rastlina, pikantnega in svojevrstnega okusa, pri kateri mlade liste najveÄ uporabljamo za mešanje k drugim solatam, ima še mnogostransko uporabnost. S kuhanjem rukola izgublja svojo pikantnost, pa je vseeno dobrodošel dodatek k marsiÄemu: mesu, rižu, testeninam, omakam, namazom ali preprosto kot dekoracija razliÄnim jedem. V Italiji iz nje pripravljajo lokalno alkoholno pijaÄo, imenovano rucolino, IraÄani iz semena pridobivajo olje, stari Rimljani pa so jo gojili kot afrodiziak.
Kako je torej z rukolo?
Foto: /4.bp.blogspot.com
Prvotno rukola izhaja iz centralne in južne Evrope, danes je razširjena še v Severni Afriki, Severni Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Pred letom 1900 je v glavnem rasla kot divja rastlina, šele v sodobnejšem Äasu so jo kultivirali in jo pridelujejo za množiÄno uporabo. Hektarski donos znaša med 20 in 25 tonami.
paber.ekspress.ee
Sejemo jo lahko od marca dalje in v štiridesetih dneh bomo trgali prve mlade listke. Zrase do 40 cm, nekatere sorte tudi do 80 cm. Je zelo hvaležna enoletna rastlina, ki ni zahtevna glede tal. Najljubša ji bo sonÄna lega, lahka in srednje težka tla, prenesla bo vetrove in kasneje v jeseni tudi zmrzali. Dobro prenaša tudi sušo. Posebne bolezni je ne napadajo. Liste trgamo ves Äas, da poganjajo novi. V sezoni jo sejemo veÄkrat.
cms.siel.si/documents
DoloÄene sestavine dajo listom Äisto specifiÄen pikanten okus, ki izboljša jedem okus. Pikantnost je odvisna od starosti listov in od lege, na kateri raste rastlina. Starejši so listi, bolj so pikantni, toplejše je okolje, bolj bodo razvili svojo ostrino. Listi imajo obliko rakete, zato ji na angleško govoreÄem podroÄju reÄejo raketa (rocket). Vsebuje veliko vitamina C in razliÄnih mineralov ter vlakna.
kicsivu.freeblog.hu
V kulinariki koristimo liste, predvsem mlade. Lahko uporabimo tudi cvetove. Iz semen v Iranu in Pakistanu pridelujejo olje in ponekod jih uporabijo v gorÄicah. Priljubljena je na picah, kamor jih dodajo Äisto na koncu, da popestrijo in "osvežijo" okus. Uporabljamo jo lahko z veliko domišljije pri raznovrstnih jedeh. Tudi med našimi recepti za poznozaposlene boste našli recepte z rukolo.
Äe še niste vnesli rukole v svojo kuhinjo, ne oklevajte. Popestrila vam bo okus in dala krila vaši domišljiji pri pripravi jedi.