Ribo lahko v ponvi na olju spečemo zelo preprosto in hitro. Da se nam koža ribe ne prime na dno posode, uporabimo zvijačo, o kateri smo pisali že v rubriki svež veter (pod naslovom jajčka na oko): olje solimo. Za zares hitro pripravljeno kosilo, kupimo že očiščeno ribo. Tisti, ki jeste ločevalno, si lahko k ribi privoščite zelenjavo, svežo ali kar zmrznjeno, kar bo sicer hitreje pripravljeno, a ne tako kalitetno. Krompir ali riž bo potrebno v primeru ločevanja hrane, izpustiti.
Mi se ribe nismo lotili s prilogami po ločevalno, saj smo jo pripravili s krompirjevo solato in grško blitvo. Če ste že kdaj letovali v Grčiji, se boste grške blitve najverjetneje spomnili s tržnic ali pa iz gostilniške oz. hotelske kulinarične ponudbe. Grška blitva ima popolnoma drugačen okus kot naša. Vsekakor bolj grenak. Kdor želi na vrtu preizkusiti novo vrsto zelenjave, nam lahko piše. Nekaj semena grške blitve imamo še na zalogi.
Kakšen je torej recept pečene ribe, ki jo želimo pripraviti kot hitro kosilo?
Potrebujemo:
- ribe po izbiri
- oje
- sol
- vejice rožmarina
- rezine limone
Za prilogo, sestavine po želji.
Priprava pečene ribe:
1. Če riba ni očiščena, jo očistimo tako, da ji odstranimo luske, prerežemo jo na trebuhu in odstranimo drobovje. S prstom sezite v trebuh ribe in začnite drobovino odstranjevati od glave navzdol, kar z enim potegom.
2. V ponev damo olje in ga solimo. Medtem ko se oje segreva, damo v trebuh ribe vejico rožmarina in tanko rezino limone. Ribo obrišemo s papirnatim prtičkom. Mi je ne pomokamo.
3. Ribo damo v vroče olje. Priporočamo uporabo mrežice proti olju, ki "cvrči na vse strani". O kakšni mrežici govorimo, boste našli pod rubriko Svež veter.
4. Ribo pečemo na zmernem ognju najprej na eni strani in jo nato previdno obrnemo. Poškilimo v trebuh, če je riba že znotraj pečena. Če se meso lepo loči od kosti, smo ribo dobro prepekli.
Priprava grške blitve:
1. Blitvi odstranimo pecelj in podaljšek peclja na hrbtni strani blitvinega lista. Ti deli najbolj grenijo, zato jih oodstranimo čim bolj temeljito.
2. Medtem zavremo soljeno vodo in vanjo damo oprane in očiščene blitvine liste. Kuhamo okoli deset minut.
3. Kuhano blitvo odcedimo, damo v skledo in še malo posolimo. "Začinimo" jo z limonimim sokom, olivnim oljem po občutku in sesekljanim česnom. Premešamo. Odlična priloga k ribi, vendar nenavadnega okusa.