Za pripravo gobjega golaža je primeren vsak letni Äas. Poleti in jeseni ga pripravljamo iz svežih gob, v ostalih dveh letnih Äasih pa iz zmrznjenih. Osnovni nasvet je, da je odliÄen okus gobjega golaža odvisen tudi od tega, koliko vrst gob uporabimo. VeÄ vrst uporabimo, boljši je. Zagotovo pa ponovno ni odveÄ opozorilo, da uporabimo vedno le tiste gobe, ki jih stoodstotno poznamo.
Potrebujemo:
- razliÄne vrste gob
- Äebula
- Äesen
- krompir
- kumina, timijan, lovorjev list, rdeÄa mleta paprika, sol
Priprava:
1. Gobe narežemo na drobno, da so lažje prebavljive. Uporabili smo: jurÄka, lisiÄke, dežnik, mrvaške trobente, žolte trobente, kostanjevke, dedca, ledenke, bukovega ostrigarja in golobico.
2. V kozici na olju prepražimo Äebulo in jo solimo, da se enakomeno prepraži. Dodamo nasekljan Äesen in zrezane gobe. Rahlo dušimo.
3. Dodamo na kose narezan krompir in zaÄimbnice. Dolijemo vodo. Kuhamo, dokler se krompir ne zmehÄa.
4. Naredimo podmet iz ostre moke in vode. Za okus lahko dodamo malo gobjega koncentrata. Vkuhamo. Na koncu po želji dodamo še kislo smetano.