MINEÅ TRA S (TOSKANSKIM) OHROVTOM, ZELENJAVO IN TESTENINAMI
17.10.2010
Mineštra je pripravna jed za kosilo na hitro. Enostavno jo je pripraviti in ne zahteva posebno veliko Äasa. Poleg tega jo lahko pogrejemo še za veÄerjo. Za našo mineštro smo uporabili toskanski ohrovt, lahko pa uporabimo kar obiÄajen ohrovt. Pri ohrovtu je priporoÄljivo, da ga skuhamo v posebni vodi, nato odcedimo in dodamo na pol skuhanega v lonec k ostalim sestavinam mineštre.
Potrebujemo:
- poljubne testenine za mineštro
- pol Äebule, strok Äesna
- olivno olje
- olivno zelišÄe, Äe ga imamo
- paradižnik
- nekaj listov toskanskega ohrovta ali ohrovt
- svežo zeleno
- zelenjavo po želji
Priprava:
1. Äebulo in Äesen sesekljamo. Na košÄke narežemo toskanski ohrovt in ostalo zelenjavo. Pri zeleni sesekljamo le pecelj, liste pustimo cele.
2. V posodi na olju prepražimo Äebulo, ki jo takoj solimo, da se enakomerno prepraži. Dodamo Äesen in vso ostalo nasekljano zelenjavo, sesekjano olivno zelišÄe, liste zelene in prepražimo.
3. Zalijemo z vodo, zaÄinimo še s kumino in z malo rdeÄe paprike ter kuhamo.
4. Pogledamo Äas kuhanja testenin in jih pred koncem dodamo ter skuhamo al dente. Äisto na koncu naredimo podmet iz ostre moke in vode ter mineštro malo zgostimo.
Toskanski ohrovt je tudi za naše razmere hvaležna rastlina, saj ostanejo listi "nedotaknjeni" tudi, ko temperature padejo na nekaj stopinj celzija.
Med našimi kosili na hitro, si lahko preberete še kakšen recept, ki ima kot sestavino toskanski ohrovt.
VeÄ o olivnem zelišÄu, ki smo ga prav tako uporabili pri pripravi mineštre, si lahko preberete na tej povezavi.