Grški giros je jed, ki je ob izbiri primernega mesa lahko pripravljen zelo hitro. Najbolje je, da uporabimo svinjsko ribico, ki jo narežemo na tanke kose. KošÄki mesa se hitro popeÄejo in zmehÄajo ter so zato primerni za hitro kosilo. Giros vsebuje tudi zelenjavo, in sicer papriko ter Äebulo, za prilogo pa lahko dodamo peÄen krompirÄek ali pomfri krompir. Äe ni potrebno kosilo pripraviti na hitro, naredite še tzatziki po našem receptu in dodajte grško solato, katere recept dodajamo v nadaljevanju.
Kako pripravimo grški giros kot kosilo na hitro?
Potrebujemo:
- kos svinjske ribice,
- zeleno papriko,
- Äebulo,
- zaÄimbe za giros (dobijo se pri veÄjih trgovcih),
- olivno olje.
Priprava
1. Pri mesarju kupimo "majhno" svinjsko ribico, kot je razvidno iz fotografije. Narežemo jo na tanjše košÄke. Na veÄje kose narežemo Äebulo in papriko.
2. V ponvi na olivnem olju prepeÄemo kose svinjine in tik "pred zdajci" dodamo še Äebulo in papriko, da se ob praženju ne zmehÄata preveÄ.
3. Na koncu jed solimo in dodamo zaÄimbe za giros. Äe jih nimamo, uporabimo malo origana, timijana, popra in rdeÄe paprike.
4. Za prilogo pripravimo pomfri ali popeÄemo krompirÄek.
5. Recept za tzatziki, ki se imenitno prileže h girosu najdete na tej povezavi.
www.about-recipes.com
Še recept za grško solato
Na košÄke narežemo paradižnik, papriko, kumarice in Äebulo. Damo v solatno skledo, prelijemo z olivnim oljem, posipamo s posušenim origanom in premešamo. Dodamo še grške olive, najbolje Ärne. Grški sir feta narežemo na košÄke in jih posipamo po solati. Sir prav tako pokapamo z olivnim oljem in potresemo z origanom.
Tudi za grško solato lahko kupite posebej pripravljene zaÄimbe.