Na našem tržišču se pojavljajo nove sorte rastlin, med njimi tudi rastlina pepino, ki mu Nemci rečejo melonasta hruška. Okus sadežev namreč spominja na kombinacijo melone in hruške. O okusnosti plodov pepina so mnenja deljena, za ene je to okusen sadež, za druge nič posebnega. Rastlina je grmasta, visoka do 1m in plodov se v notranjosti dežele lahko razveselimo, če začne rastlina cveteti dovolj zgodaj.
Foto: www.prlog.org
Domovina pepina je južna Amerika, kjer so ga v Andih gojili že 600 let pred našim štetjem. Rase vse do 3000 m nadmorske višine. V Čilu gojijo pepino na plantažah v obsegu 400 ha in plodove izvažajo. Najdemo ga na Novi Zelandiji, v Avstraliji, Japonski, v južni Španiji in še v nekaterih evropskih državah. Na več sto hektarjih ga gojijo še na Havajih in v Kaliforniji.
www.sunexpressnews.com
Rastlino lahko posadimo v večji lonec, na vrt ali jo gojimo v rastlinjaku. Če jo posadimo v lonec, jo moramo vsakih 14 dni dognojevati. Na prosto jo posadimo v humusno zemljo, ki je odcedna, saj ne mara zastajanja vode, potrebuje pa nenehno vlago. Na m2 lahko posadimo po dve rastlini. Bolj ji sicer ustreza senčna lega, vendar obstaja bojazen, da v tem primeru ne bo kaj prida plodov. Zato jo je bolje posaditi na sončno lego in redno zalivati. Če se začne vejica pepina dotikati tal, bo kmalu pognala korenine. Pepino je enostavno razmnoževati s podtaknjenci.
1.bp.blogspot.com
Škodljivci so šibka točka te rastline. Napadajo jo uši, gosenice, kobilice, polži, proti katerim se je potrebno boriti s kemičnimi sredstvi.
i.ytimg.com
Pepino zdrži temperature do -2,5 stopinja, ne prenese pa zmrzali, zato jo je potrebno prezimiti. Ne mara tudi visokih temperatur nad 25 stopinj celzija. Pred prezimovanjem rastlino porežemo.
Listi pepina so svetlo zeleni in ovalni. Cvetovi so belo vijolični ali vijolično modri, kar je odvisno od temperature in sorte pepina. Sadeži so veliki 10 do 20 cm in težki 150 do 400 g. Sadeže lahko pričakujemo 4 do 6 mesecev po zasajanju, v notranjosti celine tudi kasneje. So zelene barve z vijoličnimi progami. Oberemo jih, ko rahko zadišijo. Meso je oranžno-rumeno do zlate ali pa bele barve. Ima malo semen. Ljubitelje pepina okus spominja na mešanico melone in hruške.
www.tradewindsfruit.com
Zreli plodovi se jedo z lupino, tako kot jemo jabolka. Uporabljamo jih tudi v sadnih solatah. Iz njih lahko kuhamo marmelade ali jih uporabljamo na podoben način, kot uporabljamo bučke. Pepino vsebuje vitamin C in karotin.