Za na Štajerskem znameniti pohorski lonec, uporabimo tiste sestavine, ki jih lahko gojimo ali naberemo na Pohorju in tri razliÄne vrste mesa. Äe se boste odloÄili pripraviti veÄje koliÄine pohorskega lonca in ga boste nato zamrznili za kasnejše obroke, bo potrebno nekaj premisleka pri uporabi sestavin. Pohorski lonec vsebuje namreÄ tudi krompir in gobe. V tem primeru skuhamo krompir vsakiÄ posebej, prav tako tudi prepražimo gobe posebej in to dodamo odtaljenemu pohorskemu loncu. Na takšen naÄin je pohorski lonec zelo primeren kot hitro kosilo.
Potrebujemo:
- tri vrste mesa (izbiramo lahko med svinjino, govedino, divjaÄino, kuretino ...)
- malo olja
- Äebulo in Äesen
- korenÄek, grah, zeleno
- krompir!
- razliÄne gobe !
- malo vina
- majaron, timijan, peteršilj
- ajdova kaša ali proso ali ješprenj
Priprava:
1. Meso narežemo na kocke, Äebulo in Äesen sesekljamo. Narežemo tudi zelenjavo.
2. Na olju prepražimo meso in dodamo Äebulo in Äesen ter še pražimo. Pridenemo zelenjavo, zalijemo z malo vina, dodamo zaÄimbnice in kuhamo. Približno 15 minut pred koncem kuhanja dodamo ajdovo ali (in) proseno kašo. Äe dodajamo ješprenj, ga moramo namoÄiti Äez noÄ. V primeru, da bomo pohorski lonec zmrznili, posebej pripravimo krompir in gobe.
3. Krompir olupimo in ga skuhamo v rahlo soljeni vodi. Ko je kuhan, vodo odcedimo, krompir pa zmeÄkamo. Gobe narežemo na drobno in jih prepražimo na olju. Vse to dodamo pohorskemu loncu.
4. Domiselno je pohorski lonec postreÄi v posebnih kruhovih skodelah, ki jih moramo predhodno izdolbsti in popeÄi v peÄici, da kruh ne popije vse tekoÄine pohorskega lonca.