Kadar je kosilo sestavljeno iz veÄ posamiÄnih jedi, traja njegova priprava veÄ Äasa. Pri receptu za to kosilo, bo to kljub veÄim jedem, vendarle hitro pripravljeno kosilo. Zanj bomo potrebovali toliko Äasa, kolikor potrebuje repa, da se skuha. Pomembna je le dobra organizacija dela. Sicer pa sta jesen in zima rezervirani za hrano, ki vsebuje naše tradicionalne jedi, kot so krvavice, peÄenice, repa, kislo zelje, prosena in ajdova kaša.
Potrebujemo:
- krvavice (varianta tudi peÄenice)
- kislo repo
- malo Äebule, strok Äesna
- proseno kašo
- lovorjev list, malo paradižnikove mezge, sol, poper v celem
- ajdovo kašo
- moko
- olje
Skuhajmo hitro kosilo iz treh jedi. Äe bomo koliÄine poveÄali, lahko kosilo jemo dva dni. Naslednji dan namesto ajdove kaše, skuhajte pire krompir. In to bo še eno kosilo na hitro.
Nasvet:
Krvavice najprej na kratko prekuhajte, odcedite in jih nato speÄite na majhnem ognju.
Priprava:
1. Najprej pristavite lonec z vodo, v katerem boste prevreli krvavice. Ko voda zavre, dajte vanjo za nekaj minut krvavice. Nato jih odcedite. Medtem, ko ste odstavili lonec s krvavicami, na plošÄo že dajete ponev z oljem, v kateri boste poÄasi pekli krvavice.
2. Repo operite in jo dajte v lonec ter natoÄite toliko vode, da se repa "utopi". Dodajte naštete zaÄimbe: lovorjev list, poper, malo paradižnikove mezge, veÄji kos Äebule, strok Äesna. Pokrijte in kuhajte. Kontrolirajte koliÄino vode. Proti koncu kuhanja, dodajte še proseno kašo. Tik pred zdajci, naredite prežganje in ga vkuhajte v repo.
3. Ajdovo kašo skuhajte po navodilih na škatli. Odmerimo ustrezno koliÄino vode, ki jo solimo. Ko zavre, dodamo ajdovo kašo in pokrito kuhamo, da voda povre. Lonec odstavimo in pustimo ajdovo kašo še malo stati.
Naslednji dan, repo in krvavice pogrejete, kot prilogo pa skuhate pire krompir. Tako vam ni potrebno še za en dan razmišljati, kaj na hitro skuhati.