Rižote zagotovo spadajo med kosila na hitro in ponujajo veliko domišljije pri pripravi. Tokrat smo rižoto pripravili s šampinjoni, grahom in šparglji, dodali pa košček prekajene šunke. Tisti, ki bi se raje odločili za vegetarijansko hitro pripravljeno kosilo, lahko šunko mirno izpustijo. Na koncu smo rižoti "po kitajsko" dodali še prežvrkljan jajček, saj riž na takšen način radi pripravijo v kitajski kuhinji.
1. Šampinjone operemo in narežemo na rezine. Riž operemo in ga prepražimo na čisto malo olja. Dodamo na majhne koščke narezan kos čebule in česna ter na kocke narezano šunko in šampinjone. Pražimo, dokler riž ne postekleni, dodamo žlico paradižnikov iz konzerve in zalijemo z dvakratno količino vode.
2. Dodamo še grah ter začinimo. Počasi kuhamo, dokler riž ne popije vse vode in tik pred koncem dodamo prežvrkljan jajček ter premešamo, da jajce zakrkne. Riž odstavimo in pustimo stati še nekaj minut.
3. Medtem zavremo vodo in vanjo vsujemo šparglje iz kozarca, da jih pogrejemo.
4. Rižoto razprostremo na krožnik in po vrhu okrasimo s šparglji.