V preteklosti je bila na Slovenskem sveža repa redna jed na jedilniku. V sodobni kuhinji je skoraj ni več, razen kisane repe. Sveži repi delamo krivico, saj je bogat vir vitaminov in mineralov ter ima še druge hvale vredne lastnosti. V glavnem se bomo morali po nakup sveže repe odpraviti na živilsko tržnico, občasno jo bomo našli tudi na zelenjavnem oddelku kakšne od naših samopostrežnih trgovin.
V Halozah kuhajo iz repe značilno juho, ki jo poimenujejo krhlanka, na Štajerskem podobno jed imenujejo kahlanka.
Katere so torej značilnosti sveže repe? Dodajamo še recept za pripravo jedi iz sveže repe.
Pri sveži repi je uporabno prav vse. Repini vršički so zelo bogat vir kalcija. Pozimi lahko repo silimo v pesku v kleti, da poganja vršičke, ki jih sproti režemo. Repini vršički so nekoliko pekočega okusa in imenitni v solati, ki jo pripravimo z bučnim oljem in mešanico vode in kisa. Dodamo lahko še malo kuhanega fižola in zanimiva solata je gotova.
Izjemno zdrav je tudi koren repe. Bogat je z minerali, med njimi s kalcijem, magnezijem in železom. Ne manjka tudi vitaminov: B1, B2, B3 in vitamin C. Repi pripisujejo razkuževalne lastnosti, čiščenje dihalnih poti, zdravilne vplive na ožilje in sečne poti. Vsebuje tudi folno kislino, ki je pomembna pri številnih procesih v našem organizmu. Repa je dobra tudi za razmaščevanje in čiščenje krvi, koristna je v boju proti raku.
bestinseason.ie
V predvelikonočnem času so pri nas pripravljali danes že pozabljeno jed, imenovano aleluja. Pripravljali so jo iz posušenih olupkov repe, ki so jih predhodno tri dni namakali v vodi in nato skuhali v gosti juhi z dodatki prosene kaše.
Prosena kaša je priljubljen dodatek k sveži repi. Primerni so še drugi dodatki, kot čebula, česen, peteršilj, muškatni orešček in nepogrešljiva kumina. Tudi kari bo odlična začimba pri jedeh iz repe.
Najbolj zdrava je sveža repa, ki jo lahko dodamo k narezku narezano na paličice ali pa kar naribano. Naribano repo lahko kombiniramo še z jabolkom, podobno kot naredimo jabolčni hren.
1. Repo in krompir olupimo ter narežemo na majhne kocke. Na olju prepražimo čebulo in dodamo repo, krompir in nasekljan česen. Dodamo še proseno kašo in vse zalijemo z vodo.
2. Začinimo s kumino in dodamo kose prekajenega mesa. Kuhamo, dokler se sestavine ne zmehčajo.
3. Naredimo podmet iz moke in vode ter ga vkuhamo. Nasekljamo svež peteršilj in ga dodamo k jedi. Za okus vmešamo še kislo ali sladko smetano.